- Cze 3, 2008
- 365
- 0
- 0
Stollen z marcepanem :
(dla maszynistow i recznikow)
Ciasto:
500g maki
40g drozdzy swiezych
75g cukru
szczypta soli
¼ lyzeczki muskatu
¼ lyzeczki kardamonu
1/8 litra mleka cieplego
175g masla
100g orengeat ( kandyzowana skorka z pomaranczy, cytryny ) , ja daje wlasnego wyrobu kandyzowna skorke z pomaranczy
250g rodzynek ( mozna dodac 2 lyzki rumu i pozostawic na pare godzin )
20g siekanych migdalow ( ja daje conajmniej drugie tyle )
1 lyzeczka skorki z cytryny
aromat migdalowy
nadzienie:
1 lyzeczka rumu opcjonalnie
200g marcepanu
50g cukru pudru
do wykonczenia Stolli:
30g roztopionego masla
20g cukru pudru
wersja dla maszynistow:
przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).
Lekko podgrzac mleko wraz z maslem i przelac do formy, dodac cukier ,sol, make ,przyprawy i rozkruszone drozdze. Wyrobic ciasto w maszynie-program ciasto drozdzowe i pozostawic do wyrosniecia , u mnie jest to 60 min.
Nastepnie ciasto przelozyc na stolnice dodac bakalie, przyprawy i dobrze wgniesc bakalie.
Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa. Dalej postepowac jak nizej napisane.
wersja manualna:
Drozdze rozetrzec z 1 lyzeczka cukru dodac ze 2 lyzki maki i cieplawego mleka tyle by bylo jak gesta smietana, i odstawic na pare minut by drozdze „ruszyly „
Mleko, maslo podgrzac lekko tak by maslo sie rozpuscilo. Do miski wsypac make,przyprawy, szczypte soli , cukier, mleko z maslem rozczyn i wyrobic ciasto. Ciasto przykryc i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 60 min.
W miedzy czasie przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).
Gdy ciasto wyroslo dodac bakalie i wgniesc je dobrze.Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa.
Marcepan zetrzec na tarce –grube oczka-dodac 50g cukru pudru przesianego i 1 lyzeczke rumu, najlepiej wpierw lekko wymieszac reka, a potem zagniesc. Uformowac role dluga na 30 cm i ulozyc na ciescie. Ciasto zlozyc dobrze zlepic i uformowac Stollen ( ja formuje poprostu chlebek ). I pozostawic do wyrosniecia najlepiej w leciutko cieplym piekarniku na ok.60 min..
Mozna tez zostawic na noc w lodowce ( ja tak robie) przykryta folia, ciasto jest dosc tluste,wiec folia sie nie przykleji , a po wyjeciu z lodowki jeszcze sobie rosnie.Ciasto jest dosc geste, wiec nie rosnie bardzo duzo, jak inne drozdzowki.
Piec w nagrzanym piekarniku 175 ° na srodkowej szynie do 60 min. Gdy wystarczajaco sie zrumieni , przykryc pergaminem. Jeszcze goraca Stollen posmarowac roztopionym maslem i posypac cukrem pudrem. Pozostawic na pare dni, najlepiej smakuje po 3 tygodniach.

(dla maszynistow i recznikow)
Ciasto:
500g maki
40g drozdzy swiezych
75g cukru
szczypta soli
¼ lyzeczki muskatu
¼ lyzeczki kardamonu
1/8 litra mleka cieplego
175g masla
100g orengeat ( kandyzowana skorka z pomaranczy, cytryny ) , ja daje wlasnego wyrobu kandyzowna skorke z pomaranczy
250g rodzynek ( mozna dodac 2 lyzki rumu i pozostawic na pare godzin )
20g siekanych migdalow ( ja daje conajmniej drugie tyle )
1 lyzeczka skorki z cytryny
aromat migdalowy
nadzienie:
1 lyzeczka rumu opcjonalnie
200g marcepanu
50g cukru pudru
do wykonczenia Stolli:
30g roztopionego masla
20g cukru pudru
wersja dla maszynistow:
przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).
Lekko podgrzac mleko wraz z maslem i przelac do formy, dodac cukier ,sol, make ,przyprawy i rozkruszone drozdze. Wyrobic ciasto w maszynie-program ciasto drozdzowe i pozostawic do wyrosniecia , u mnie jest to 60 min.
Nastepnie ciasto przelozyc na stolnice dodac bakalie, przyprawy i dobrze wgniesc bakalie.
Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa. Dalej postepowac jak nizej napisane.
wersja manualna:
Drozdze rozetrzec z 1 lyzeczka cukru dodac ze 2 lyzki maki i cieplawego mleka tyle by bylo jak gesta smietana, i odstawic na pare minut by drozdze „ruszyly „
Mleko, maslo podgrzac lekko tak by maslo sie rozpuscilo. Do miski wsypac make,przyprawy, szczypte soli , cukier, mleko z maslem rozczyn i wyrobic ciasto. Ciasto przykryc i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 60 min.
W miedzy czasie przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).
Gdy ciasto wyroslo dodac bakalie i wgniesc je dobrze.Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa.
Marcepan zetrzec na tarce –grube oczka-dodac 50g cukru pudru przesianego i 1 lyzeczke rumu, najlepiej wpierw lekko wymieszac reka, a potem zagniesc. Uformowac role dluga na 30 cm i ulozyc na ciescie. Ciasto zlozyc dobrze zlepic i uformowac Stollen ( ja formuje poprostu chlebek ). I pozostawic do wyrosniecia najlepiej w leciutko cieplym piekarniku na ok.60 min..
Mozna tez zostawic na noc w lodowce ( ja tak robie) przykryta folia, ciasto jest dosc tluste,wiec folia sie nie przykleji , a po wyjeciu z lodowki jeszcze sobie rosnie.Ciasto jest dosc geste, wiec nie rosnie bardzo duzo, jak inne drozdzowki.
Piec w nagrzanym piekarniku 175 ° na srodkowej szynie do 60 min. Gdy wystarczajaco sie zrumieni , przykryc pergaminem. Jeszcze goraca Stollen posmarowac roztopionym maslem i posypac cukrem pudrem. Pozostawic na pare dni, najlepiej smakuje po 3 tygodniach.
