Stollen z marcepanem

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Stollen z marcepanem :
(dla maszynistow i recznikow)

Ciasto:
500g maki
40g drozdzy swiezych
75g cukru
szczypta soli
¼ lyzeczki muskatu
¼ lyzeczki kardamonu
1/8 litra mleka cieplego
175g masla
100g orengeat ( kandyzowana skorka z pomaranczy, cytryny ) , ja daje wlasnego wyrobu kandyzowna skorke z pomaranczy
250g rodzynek ( mozna dodac 2 lyzki rumu i pozostawic na pare godzin )
20g siekanych migdalow ( ja daje conajmniej drugie tyle )
1 lyzeczka skorki z cytryny
aromat migdalowy

nadzienie:
1 lyzeczka rumu opcjonalnie
200g marcepanu
50g cukru pudru

do wykonczenia Stolli:
30g roztopionego masla
20g cukru pudru

wersja dla maszynistow:

przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).
Lekko podgrzac mleko wraz z maslem i przelac do formy, dodac cukier ,sol, make ,przyprawy i rozkruszone drozdze. Wyrobic ciasto w maszynie-program ciasto drozdzowe i pozostawic do wyrosniecia , u mnie jest to 60 min.
Nastepnie ciasto przelozyc na stolnice dodac bakalie, przyprawy i dobrze wgniesc bakalie.
Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa. Dalej postepowac jak nizej napisane.

wersja manualna:
Drozdze rozetrzec z 1 lyzeczka cukru dodac ze 2 lyzki maki i cieplawego mleka tyle by bylo jak gesta smietana, i odstawic na pare minut by drozdze „ruszyly „
Mleko, maslo podgrzac lekko tak by maslo sie rozpuscilo. Do miski wsypac make,przyprawy, szczypte soli , cukier, mleko z maslem rozczyn i wyrobic ciasto. Ciasto przykryc i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 60 min.
W miedzy czasie przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).
Gdy ciasto wyroslo dodac bakalie i wgniesc je dobrze.Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa.

Marcepan zetrzec na tarce –grube oczka-dodac 50g cukru pudru przesianego i 1 lyzeczke rumu, najlepiej wpierw lekko wymieszac reka, a potem zagniesc. Uformowac role dluga na 30 cm i ulozyc na ciescie. Ciasto zlozyc dobrze zlepic i uformowac Stollen ( ja formuje poprostu chlebek ). I pozostawic do wyrosniecia najlepiej w leciutko cieplym piekarniku na ok.60 min..
Mozna tez zostawic na noc w lodowce ( ja tak robie) przykryta folia, ciasto jest dosc tluste,wiec folia sie nie przykleji , a po wyjeciu z lodowki jeszcze sobie rosnie.Ciasto jest dosc geste, wiec nie rosnie bardzo duzo, jak inne drozdzowki.
Piec w nagrzanym piekarniku 175 ° na srodkowej szynie do 60 min. Gdy wystarczajaco sie zrumieni , przykryc pergaminem. Jeszcze goraca Stollen posmarowac roztopionym maslem i posypac cukrem pudrem. Pozostawic na pare dni, najlepiej smakuje po 3 tygodniach.

DSCF1658.jpg
 

Załączniki

  • DSCF1658.jpg
    DSCF1658.jpg
    578.9 KB · Wyświetleń: 1

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,303
384
83
Iwki, dziękuję!
Wypróbuję na pewno, niech się tylko upały skończą
icon_smile.gif
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
nie ma za co, chetnie napisalam przepis troche to trwalo, ale dalam rade.
Mam nadzieje, ze bedzie smakowac tak jak nam. ;)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy