- Lis 28, 2005
- 33,952
- 6,369
- 113
Strudel z jabłkami
Wg Tovy Aran - Friedman, autorki "Kuchni żydowskiej", jest to udoskonalony, łatwy przepis na ciasto znacznie smaczniejsze od wiedeńskiego strudla. Warto spróbować, czy jest tak faktycznie.
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku pomarańczowgo (u mnie świeżo wyciśniętego)
2 łyżki cukru (u mnie pudru)
szczypta soli
200 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka umytych i osuszonych rodzynek
3 - 4 kwaśne jabłka, pokrojone w małe i cienkie plasterki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
4 - 5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy)
2 - 3 łyżki tartej bułki lub pokruszonych herbatników
dodatkowo
3 - 4 łyżki oliwy do skropienia ciasta
białko lub woda do smarowania strudla (u mnie słodka śmietanka do kawy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misce na gładkie i elastyczne ciasto.
Mnie się nie chciało czekać, aż masło zmięknie, więc zrobiłam je jak każde kruche czy półkruche - posiekałam masło z mąką i proszkiem i dodałam pozostałe składniki.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (ale nie dłużej niż na 24 godz.). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Podzielić ciasto na trzy lub cztery równe części (ja dzieliłam na cztery). Posypać mąką deskę i wałek i rozwałkować każdą część ciasta na prostkątny płat o rozmiarach 30 na 40 cm (ten drugi wymiar to szerokość blachy).
Zmieszać w misce składniki nadzienia. Skropić ciasto oliwą, rozłożyć nadzienie, zwinąć strudel. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem lub odrobiną wody, zrobić nacięcia. Ja posypałam jeszcze cukrem kryształem. Piec 25 - 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Posypać cukrem i ostudzić. Zaleca się kroić następnego dnia.
Moje uwagi:
Nadzienie zrobiłam z 8 jabłek i nieco zwiększonej ilości cukru, bułki tartej i cynamonu.
Oprócz skórki cytrynowej dodałam odrobinę skórki otartej z pomarańczy.
Wystarczyło mi do dwóch strucli. Jedną z nich nakłułam tylko widelcem, drugą lekko nacięłam i okazało się, że ta pierwsza trochę popękała, więc jednak trzeba nacinać.
Zapomniałam niestety o skropieniu oliwą ciasta oliwą przed nałożeniem nadzienia.
Farsz jabłkowo - bakaliowy przygotowałam sporo wcześniej przed pieczeniem, dzięki czemu fajnie zmiękł i wygodnie się rolował.
Podawałam na zimno z bitą śmietaną i na ciepło z lodami waniliowymi. Obie wersje mi smakowały.
Ciasto przypomina klasycznego wiedeńskiego strudla, a jest od niego łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.
Na pewno warto było spróbować.

Wg Tovy Aran - Friedman, autorki "Kuchni żydowskiej", jest to udoskonalony, łatwy przepis na ciasto znacznie smaczniejsze od wiedeńskiego strudla. Warto spróbować, czy jest tak faktycznie.

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku pomarańczowgo (u mnie świeżo wyciśniętego)
2 łyżki cukru (u mnie pudru)
szczypta soli
200 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka umytych i osuszonych rodzynek
3 - 4 kwaśne jabłka, pokrojone w małe i cienkie plasterki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
4 - 5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy)
2 - 3 łyżki tartej bułki lub pokruszonych herbatników
dodatkowo
3 - 4 łyżki oliwy do skropienia ciasta
białko lub woda do smarowania strudla (u mnie słodka śmietanka do kawy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misce na gładkie i elastyczne ciasto.
Mnie się nie chciało czekać, aż masło zmięknie, więc zrobiłam je jak każde kruche czy półkruche - posiekałam masło z mąką i proszkiem i dodałam pozostałe składniki.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (ale nie dłużej niż na 24 godz.). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Podzielić ciasto na trzy lub cztery równe części (ja dzieliłam na cztery). Posypać mąką deskę i wałek i rozwałkować każdą część ciasta na prostkątny płat o rozmiarach 30 na 40 cm (ten drugi wymiar to szerokość blachy).
Zmieszać w misce składniki nadzienia. Skropić ciasto oliwą, rozłożyć nadzienie, zwinąć strudel. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem lub odrobiną wody, zrobić nacięcia. Ja posypałam jeszcze cukrem kryształem. Piec 25 - 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Posypać cukrem i ostudzić. Zaleca się kroić następnego dnia.
Moje uwagi:
Nadzienie zrobiłam z 8 jabłek i nieco zwiększonej ilości cukru, bułki tartej i cynamonu.
Oprócz skórki cytrynowej dodałam odrobinę skórki otartej z pomarańczy.
Wystarczyło mi do dwóch strucli. Jedną z nich nakłułam tylko widelcem, drugą lekko nacięłam i okazało się, że ta pierwsza trochę popękała, więc jednak trzeba nacinać.

Zapomniałam niestety o skropieniu oliwą ciasta oliwą przed nałożeniem nadzienia.

Farsz jabłkowo - bakaliowy przygotowałam sporo wcześniej przed pieczeniem, dzięki czemu fajnie zmiękł i wygodnie się rolował.
Podawałam na zimno z bitą śmietaną i na ciepło z lodami waniliowymi. Obie wersje mi smakowały.
Ciasto przypomina klasycznego wiedeńskiego strudla, a jest od niego łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.
Na pewno warto było spróbować.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: