- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Strzępki z boczniaków
Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki ,,Odnowa na talerzu" Bożeny Żak-Cyran
składniki
0,5 kg boczniaków
1 por
2 marchwie
1 pietruszka
mały seler
1 cebula
sos sojowy
gałka muszkatołowa
imbir
pieprz ziołowy
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
1 łyżka maki kukurydzianej
2-3 łyżki oliwy
2-3 usmażone naleśniki (moje były z razowej maki pszennej )
1,5 łyżki masła
grzyby pokroić w paski ,poprzek blaszek,warzywa obrać i pokroić w paseczki,podsmażyć w 2-3 łyżkach oliwy ,często mieszając drewniana łyżką. Boczniaki podsmażyć osobno i połączyć z warzywami, dodać 1 litr wody ,gotować 15 minut.Rozpuścić masło,połączyć z mąką kukurydzianą oraz podrobiną zimnej wody, dodać do potrawy i zagotować. Doprawić solą oraz przyprawami .Naleśniki pokroić w paseczki,rozłożyć do miseczek i zalewać gorącą zupa .Można posypać posiekana natka pietruszki
Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki ,,Odnowa na talerzu" Bożeny Żak-Cyran

składniki
0,5 kg boczniaków
1 por
2 marchwie
1 pietruszka
mały seler
1 cebula
sos sojowy
gałka muszkatołowa
imbir
pieprz ziołowy
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
1 łyżka maki kukurydzianej
2-3 łyżki oliwy
2-3 usmażone naleśniki (moje były z razowej maki pszennej )
1,5 łyżki masła
grzyby pokroić w paski ,poprzek blaszek,warzywa obrać i pokroić w paseczki,podsmażyć w 2-3 łyżkach oliwy ,często mieszając drewniana łyżką. Boczniaki podsmażyć osobno i połączyć z warzywami, dodać 1 litr wody ,gotować 15 minut.Rozpuścić masło,połączyć z mąką kukurydzianą oraz podrobiną zimnej wody, dodać do potrawy i zagotować. Doprawić solą oraz przyprawami .Naleśniki pokroić w paseczki,rozłożyć do miseczek i zalewać gorącą zupa .Można posypać posiekana natka pietruszki
Ostatnią edycję dokonał moderator: