Styropian

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif

O to ja mam chyba większą - nic to poszukam jakiegoś zastępstwa albo na mniejszej powierzchni tej mojej upiekę
icon_smile.gif

Widziałam tortownicę ale jakoś wolę w prostokątnych piec
fiesgrins.gif

Czaję się coby w czwartek zrobić
fiesgrins.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ilona - nie ma problemu z większą blachą - będzie najwyżej ciut niższe (ale więcej kawałków
fiesgrins.gif
icon_lol.gif
)
Nie dziel ciasta na pół tylko tak 2/3 na spód, a tę mniejszą część zetrzyj na wierzch i będzie ok
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nooo - to ciasto coś jak pleśniak jest
icon_wink.gif
tam też sie 2/3 na spód daje i też tak zrobię
anbetung.gif
A w razie czego to mam zawsze porcję kruszonki zamrożonej to dosypię i już
icon_mrgreen.gif

Dzięki
cvety.gif

Na wydanie jak zwykle robię
fiesgrins.gif


Edit. a jeszcze zapytam - budyn to taki na pół litra mleka? Czy 2 dać skoro litr śmietany/jogurtu hmm ??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tu jest ten większy w przepisie (na 0,75 l) i łyżka maki ziemniaczanej - ja daję dwa budynie te na 05 litra mleka i już mąki nie dodaję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To teraz już wiem wszystko
zahnlos.gif

Dzięki
anbetung.gif
dam dwa waniliowe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Muszę tylko przywlec z piwnicy frużelinę wiśniową
icon_mrgreen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Lepiej dokup. W budyniu prócz mąki jest zapach i smak.
Jak chcesz koniecznie bez budyniu to paczka na 0,5l mleka waży ok 40g - razy 2 = 80g więc tyle mąki bym sypnęła.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Poprzednio dałam jeden budyń (na 1/2 l mleka) i łyżkę mąki, dziś dwa takie budynie na 2 opakowania jogurtu greckiego po 400 g i 400 g serka homogenizowanego, który zalegał mi w lodówce, ale zastanawiam się, czy mąka zamiast budyniu nie byłaby lepsza, bo budyń ma jednak specyficzny zapach sztucznych aromatów, wyczuwalny mimo doprawienia ciasta naturalną wanilią.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Niestety nie zdążyłam iśc do sklepu bo musiałam jechać do lekarza. Dałam w sumie 2 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej.
Ciasto wyszło super
Zrobiłam 2 mniejszych blaszkach, jedno z jagodami, drugie z wiśniami. Z jagodami lepsze
lecker.gif

To jest ciasto, które jadłam jakieś 3 lata temu i szukalam na nie przepisu na cinie

Iva @ 2 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=927188a ja jadłam takie ciasto :

moze ktos zna przepis?
zdjęcia moich wstawię później
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dziś piekę jednak, bo tata jutro wyjeżdża
fiesgrins.gif
frużeline juz mam.

Aaaaa kupilam wczoraj jogurty po 400 g - musze przelać ile to litr będzie
rofl.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Joanna @ 20 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1371031Ilonko, ja piekłam w blaszce 35x25 cm, ale widziałam na zdjęciu, że Neteczka piekła w dużej tortownicy.
Na moje oko o średnicy 28 cm.



A może spróbuj upiec go z pysznym ciastem Neteczki? Nam bardzo smakowało, choć ja też zwykle wolę nadzienie od ciasta.
Gratuluję wprawnego oka
anbetung.gif
Faktycznie moja ma 28 cm.
Joanno pięknie dziękuję za rekomendację
bussi.gif
Oj jak ja się cieszę,że Ci zasmakowało moje ciasto
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Done
daumen.gif
Gotowe znaczy, siedzi u taty w samochodzie
icon_mrgreen.gif

Niepotrzebnie się obawiałam, że tego ciasta będzie za mało. Zrobiłam dzień wcześniej i zamroziłam - tarkowałam prosto na blachę. Dałam słoik frużeliny. Tej masy też sporo wyszło. Mumia mi dobrze białka ubiła, do tego wiórki, jogurty. Super
icon_mrgreen.gif

daumen.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Tak się zaczytałam w przepisie, że wczoraj wieczorem popełniłam i ja to ciasto.
Spód zrobiłam po części z herbatników, po części z mąki pełnoziarnistej. Dodałam trochę cukru i roztopione masło.
WYsmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch nie dawałam ciasta, bo nie lubię.

I... nie smakuje mi to ciasto. Mało jest takich, które mi nie smakują.
A to smakuje jak kiepski sernik. Dla mnie takie nie wiadomo co.
icon_neutral.gif
Ni to sernik, ni... sama nie wiem co.
Zrobię jeszcze na pewno, ale zamiast jogurtów dam twaróg.

Chłop szczęśliwy bo będzie dla niego całe. ;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wczoraj dzwoni i pytam jak ciasto "nooo ładny Ci sernik wyszedł ale jeszcze nie jedliśmy"
fiesgrins.gif

Dzisiaj mama dzwoni "co za dobre ciasto, musze tu wydzielać po 2 kawałki bo by całą blachę na raz zjedli"
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

W szoku była jak jej powiedziałam, ze to z jogurtów. Wiórek mówi, że nie wyczuła - a raczej się ich tam nie spodziewała
icon_wink.gif

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy