Suflet z dyni

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,947
6,362
113
Suflet z dyni

Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel

Składniki:
1 dynia ok. 700 g (u mnie ok. 500 g pokrojonego miaższu z dyni)
250 ml mleka
2 łyżki grysiku kukurydzianego (u mnie kasza manna)
3 jajka
100 g świeżo startego cheddaru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Gotować około 20 minut w posolonej wodzie. Zmiksować.
Nagrzać piekarnik do 210 stopni C (z termoobiegiem - do 190).
Mocno zagrzać mleko, wsypać kaszkę. Mieszając ostrożnie podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (mojej wystarczyło pięć). Zdjąć z palnika.
W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do kaszki wraz z przyprawami, delikatnie wymieszać, a potem połączyć z dyniowym puree.
Wsypać do masy tarty ser, wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć składniki, mieszając widelcem.
Przełożyć do dużej formy lub czterech małych foremek (ja posmarowałam je wcześniej masłem). Zapiekać około 30 minut, aż suflet wyrośnie.

Moje uwagi:
Miałam melonową dynię o wodnistym miąższu, więc po ugotowaniu odcedzałam ją przez kilka godzin na sicie.
Suflet wyszedł bardzo smaczny. Polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy