- Lis 28, 2005
- 33,947
- 6,362
- 113
Suflet z dyni
Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel
Składniki:
1 dynia ok. 700 g (u mnie ok. 500 g pokrojonego miaższu z dyni)
250 ml mleka
2 łyżki grysiku kukurydzianego (u mnie kasza manna)
3 jajka
100 g świeżo startego cheddaru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Gotować około 20 minut w posolonej wodzie. Zmiksować.
Nagrzać piekarnik do 210 stopni C (z termoobiegiem - do 190).
Mocno zagrzać mleko, wsypać kaszkę. Mieszając ostrożnie podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (mojej wystarczyło pięć). Zdjąć z palnika.
W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do kaszki wraz z przyprawami, delikatnie wymieszać, a potem połączyć z dyniowym puree.
Wsypać do masy tarty ser, wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć składniki, mieszając widelcem.
Przełożyć do dużej formy lub czterech małych foremek (ja posmarowałam je wcześniej masłem). Zapiekać około 30 minut, aż suflet wyrośnie.
Moje uwagi:
Miałam melonową dynię o wodnistym miąższu, więc po ugotowaniu odcedzałam ją przez kilka godzin na sicie.
Suflet wyszedł bardzo smaczny. Polecam.
Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel
Składniki:
1 dynia ok. 700 g (u mnie ok. 500 g pokrojonego miaższu z dyni)
250 ml mleka
2 łyżki grysiku kukurydzianego (u mnie kasza manna)
3 jajka
100 g świeżo startego cheddaru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Gotować około 20 minut w posolonej wodzie. Zmiksować.
Nagrzać piekarnik do 210 stopni C (z termoobiegiem - do 190).
Mocno zagrzać mleko, wsypać kaszkę. Mieszając ostrożnie podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (mojej wystarczyło pięć). Zdjąć z palnika.
W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do kaszki wraz z przyprawami, delikatnie wymieszać, a potem połączyć z dyniowym puree.
Wsypać do masy tarty ser, wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć składniki, mieszając widelcem.
Przełożyć do dużej formy lub czterech małych foremek (ja posmarowałam je wcześniej masłem). Zapiekać około 30 minut, aż suflet wyrośnie.
Moje uwagi:
Miałam melonową dynię o wodnistym miąższu, więc po ugotowaniu odcedzałam ją przez kilka godzin na sicie.
Suflet wyszedł bardzo smaczny. Polecam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: