- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Przepis oryginalny - Lyn-Genet Recitas
4 porcje (4 szkl)
2 szkl siemienia
1 szkl wody
wymieszac i odstawic na 30 min
dodac
1 lyzke syropu z agawy
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczke kardamonu
1 lyzeczke ekstraktu waniliowego
1/2 lyzeczki galki muszkatulowej
rozsmarowac cienka warstwa na blasze i piec 40-50 min w 135C (275F)
odwrocic na druga strone - polamie sie i bedzie w kawalkach jak... granola
piec dodatkowe 30 min w 105C (225F)
Przechowywac szczelnie zamknieta do 2 tygodni.
Ja przyprawy sobie odpuscilam. Cynamonu nie lubie, a ze bardzo intensywnie czuje smaki i zapachy balam sie, ze beda mi przeszkadzac, albo... szybko mi sie znudza.
Do pierwszej dodalam nieco agawy, ale nie czuje koniecznosci slodzenia. Prazone siemie ma fajny, orzechowy smak. Podejrzewam tez, ze z syropem gorzej sie przechowuje.
Granola ma jeden mankament: staram sie ja dobrze gryzc, zeby skorzystac jak najwiecej z omega 3, wiec sniadanie trwa wieki. Ale tez na dlugo zapelnia.
Warstosci odzywcze sa oczywiste: proteiny, omega-3 i blonnik. Ponadto inne wlasciwosci jak obnizanie cholesterolu czy ukojenie przewodu pokarmowego.
Od strony diety nie tylko blonnik poprawia trawienie. Tluszcze satysfakcjonuja 'glod mozgu', a ziarno troche tylko namoczone i zaraz wysuszone pecznieje jeszcze po zjedzeniu zapelniajac zoladek.
4 porcje (4 szkl)
2 szkl siemienia
1 szkl wody
wymieszac i odstawic na 30 min
dodac
1 lyzke syropu z agawy
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczke kardamonu
1 lyzeczke ekstraktu waniliowego
1/2 lyzeczki galki muszkatulowej
rozsmarowac cienka warstwa na blasze i piec 40-50 min w 135C (275F)
odwrocic na druga strone - polamie sie i bedzie w kawalkach jak... granola
piec dodatkowe 30 min w 105C (225F)
Przechowywac szczelnie zamknieta do 2 tygodni.
Ja przyprawy sobie odpuscilam. Cynamonu nie lubie, a ze bardzo intensywnie czuje smaki i zapachy balam sie, ze beda mi przeszkadzac, albo... szybko mi sie znudza.
Do pierwszej dodalam nieco agawy, ale nie czuje koniecznosci slodzenia. Prazone siemie ma fajny, orzechowy smak. Podejrzewam tez, ze z syropem gorzej sie przechowuje.
Granola ma jeden mankament: staram sie ja dobrze gryzc, zeby skorzystac jak najwiecej z omega 3, wiec sniadanie trwa wieki. Ale tez na dlugo zapelnia.
Warstosci odzywcze sa oczywiste: proteiny, omega-3 i blonnik. Ponadto inne wlasciwosci jak obnizanie cholesterolu czy ukojenie przewodu pokarmowego.
Od strony diety nie tylko blonnik poprawia trawienie. Tluszcze satysfakcjonuja 'glod mozgu', a ziarno troche tylko namoczone i zaraz wysuszone pecznieje jeszcze po zjedzeniu zapelniajac zoladek.
Ostatnią edycję dokonał moderator: