Surówka dwudniowa inna

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Jest tu sporo miłosniczek surówki z kapusty, postanowiłam więc dodac jeszcze inny przepis na kapustę dwudniową.
Właśnie jest to tylko kapusta. Przepis jest bardzo łatwy a tajemnica to sos.
Na jesieni byłam na imprezie plenerowej. Było sporo różnych sałatek, surówek a właśnie ta surówka z kapusty znikneła najszybciej. Kiedy poprosiłam o przepis, to zdziwił mnie skład sosu, bo to taki miszung mi się wydał - sama chyba bym nie skomponowała takiej mieszanki.

Sos (proporcje):
5 łyżek majonezu
1 łyzka musztardy
1 łyżka ketczupu
1 łyżka chrzanu
2 łyżki (czubate) cukru
2 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszac, zalać sosem poszatkowaną kapustę białą, wymieszać. Potem kilka razy mieszać. Najlepiej zrobic rano i jest dobra na obiad. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień.

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
czytając przepis dostałam ślinotoku
fiesgrins.gif
,ciekawe czy ja jutro świeżą kapustę dostanę
mniam.gif
lecker.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Niezła, dość ostra w smaku. Po południu zdecydowanie lepsza niż rano
icon_smile.gif

Czyli jednak dobrze, żeby poleżakowała.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Moniak,
mozesz zostawic troche surowki, by jeszcze poleżała? Interesuje mnie jak zmienia sie smak. Który dodatek zmniejszyłabyś, by zniwelować te ostrosc?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Ja też dziś rano zainteresowałam się tym przepisem i zrobiłam z malutkiej główki kapusty. Podzieliłam wszystkie składniki sosu przez 4. Przed chwilą spróbowałam i uważam, że nie jest za ostra.
Wydaje mi się, że tutaj dużo zależy jakiej firmy użyje się produktów, bo zarówno majonez, jak i musztarda czy chrzan są bardzo różne w smaku od różnych producentów. Ja miałam majonez dekoracyjny Winiary, musztardę czeską Roleski, chrzan śmietankowy i czerwony pieprz.
Smakuje mi, ale zdecydowanie nie podoba mi się jej wygląd.
icon_mrgreen.gif
Miałam ustawioną szatkownicę na 0,5 mm. Może gdyby kapusta była pocięta grubiej, to surówka lepiej by się prezentowała.
gruebel_2.gif

Dołożę zdjęcie mojej surówki:
32.jpg

Załączniki

• 32.jpg
    32.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Fakt, wyglada jakoś tak ...
Ja miałam majonez Kielecki, musztardę Develey - Dijon, chrzan Polonaise, ketczup Heinz, pieprze kolorowe
icon_smile.gif

Edit: teraz sobie pomyślałam, że można by dodać do niej trochę marchewki - wyglądałaby na pewno ładniej.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
sionia @ 5 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439552Moniak,
mozesz zostawic troche surowki, by jeszcze poleżała? Interesuje mnie jak zmienia sie smak. Który dodatek zmniejszyłabyś, by zniwelować te ostrosc?
Wszystko zjedzone
icon_smile.gif

Ja lubię dość ostro, ale tu chyba chrzan mi przeszkadza. Jednak go czuć i coś mi zgrzyta. Sama mieszanka majonezu, ketchupu i musztardy jest świetna.
Jej zaletą, sałatki, jest to, że się szybko robi.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Mój sosik nie jest ostry,to pewnie od chrzanu zależy ja miałam śmietankowy,a on jest łagodniejszy. Będę jadła rano,ciekawe czy paprykę by można dodać czerwoną na kolor bo moja bladzieńka bardzo.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,931
6,344
113
Dobra, a nawet bardzo dobra. Zmniejszyłam i zmieniłam proporcje, bo miałam młodą kapustę średniej wielkości którą zgodnie z sugestią hazo grubo poszatkowałam.
Część majonezu zastąpiłam naturalnym jogurtem typu greckiego, zwiększyłam proporcjonalnie ilość chrzanu i dołożyłam zieleniny - dymki, natki pietruszki i koperku. Pominęłam cukier.

EDIT:
Zrobiłam z myślą, że wystarczy jej na dwa dni, ale nie wystarczyło. Zjedliśmy za jednym zasiadem.
Ciekawe, czy byłaby równie smaczna z białej zimowej kapusty.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Sama jeszcze nie robiłam tej surówki. Wpisałam przepis, bo akurat robiąc porządek w papierzydłach znalazłam spisany sklad sosu. Dzisiaj kupiłam kupustę i jutro przymierzam się do zrobienia surówki. Biorę pod uwagę wasze wskazówki, spostrzeżenia.
Sabuto, ty zrobiłas obie surówki. Napisz, prosze - tak szczerze - która surówka bardziej ci smakowała. Mam swiadomośc, ze każdy ma inny gust, ale mam ochotę na tę lepszą.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Sioniu surówka Beatki przypomina taką ze słoika na zimę i to jest znany smak taki jak lubię, a ta Twoja jest zupełnie inna i bardzo mi też smakowała sosik super tylko muszę popracować nad kapustą ,bo taka blada wzrokowo wychodzi i pewnie drugim razem dodam trochę papryki i spróbuję z kapustą pekińską. Miałam starą kapustę i nie bardzo zmiękła, ale sosik bardzo mi odpowiada. Napiszę jak wyszło.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
To ja jeszcze dopiszę, że surówkę z tego przepisu robioną z młodej kapusty lepiej zrobić tego samego dnia, w którym będzie jedzona. Powiedzmy 1-2 godziny w lodówce w zupełności jej wystarczą. Na drugi dzień kapusta była już bardzo miękka i surówka nie tak smaczna.
Robiona z kapusty "starej" pewnie lepsza będzie drugiego dnia, zgodnie z przepisem.

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Zrobiłam dziś do obiadu. Bardzo smaczna wyszła. Dodałam tylko natkę pietruszki [duuużo natki] i startą na tarce marchewkę. Następnym razem dorzucę sporą ilość szczypiorku.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy