- Lis 28, 2005
- 33,926
- 6,344
- 113
Surówka indyjska z kapusty
Źródło - Kuchnia Lidla:
http://kuchnialidla.pl/product/Wieprzowe-s...urowka-indyjska
Składniki:
Surówka:
•1/4 główki białej kapusty (dałam pół główki młodej kapusty)
•2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej z pestek winogron)
•1 łyżeczka gorczycy
•1 łyżeczka curry (dałam madras curry i trochę kurkumy)
•1/2 łyżeczki kminku (u mnie kumin, w ziarnach i mielony)
•60 ml octu ryżowego
•sok z 1/2 cytryny (u mnie cała limonka)
•1 łyżka miodu
•2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki (dałam trzy młode)
•50 g orzeszków ziemnych (75 g przed obraniem) - dałam uprażone i posiekane nerkowce
•świeżo mielona sól
•świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę pokruszonymi orzechami.
Moje uwagi:
W mojej wersji bardzo smaczna. Z cytryną będzie pewnie jeszcze lepsza. Ze względu na to, że wzięłam młodą kapustę, nie musiałam długo czekać, aż smaki się "przegryzą", tylko podałam krótko po przyrządzeniu.
Przed podaniem dodałam dla koloru nieco posiekanej dymki i posypałam podprażonym czarnym i białym sezamem.

Źródło - Kuchnia Lidla:
http://kuchnialidla.pl/product/Wieprzowe-s...urowka-indyjska
Składniki:
Surówka:
•1/4 główki białej kapusty (dałam pół główki młodej kapusty)
•2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej z pestek winogron)
•1 łyżeczka gorczycy
•1 łyżeczka curry (dałam madras curry i trochę kurkumy)
•1/2 łyżeczki kminku (u mnie kumin, w ziarnach i mielony)
•60 ml octu ryżowego
•sok z 1/2 cytryny (u mnie cała limonka)
•1 łyżka miodu
•2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki (dałam trzy młode)
•50 g orzeszków ziemnych (75 g przed obraniem) - dałam uprażone i posiekane nerkowce
•świeżo mielona sól
•świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę pokruszonymi orzechami.
Moje uwagi:
W mojej wersji bardzo smaczna. Z cytryną będzie pewnie jeszcze lepsza. Ze względu na to, że wzięłam młodą kapustę, nie musiałam długo czekać, aż smaki się "przegryzą", tylko podałam krótko po przyrządzeniu.

Przed podaniem dodałam dla koloru nieco posiekanej dymki i posypałam podprażonym czarnym i białym sezamem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: