Surówka kapuściana (kózkowa)

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Śliczna
icon_smile.gif
Jednak co młodośc, to młodośc (dotyczy to też kapusty).

Ta kapucha ma charakter ;)
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zrobiłam kozią do pieczonych pstrągów na kolację. Zjadłam już połowę, kolacja za jakieś 2,5 godziny.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Buka @ 5 Jun 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1526983O, czegos takiego szukałam. Jednak dodam łyżeczkę oliwy, w czymś te witaminy muszą się rozpuścić.
icon_smile.gif
Ja z tego powodu dodałam łyżkę (płaską) kwaśnej śmietany. Jakoś mi do pomidora pasowała, bo u nas w domu jadło się sałatkę z pomidora i cebuli, ze śmietaną właśnie. Czasem też ogórka się dodawało - surowy albo małosolny.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Pomidor, cebula, śmietana i sól oraz pieprz ziołowy to u nas kultowa sałatka sezonowa (bajka do jajecznicy) - ale sądzę że tu ta kózkowa to ma być coś innego jednak.
Chlapka oleju dla rozpuszczenia witamin pewnie jeszcze ujdzie, zwlaszcza jak olej smakowo neutralny, ale śmietana zmieni wsio
icon_wink.gif


Idę robić na późną kolację - w wersji podstawowej
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
To następnym razem spróbuję w wersji podstawowej. Tym razem czegoś musiałam dodać, bo pomidory jakieś bez smaku kupiłam, a cytryny wyszły i czegoś kwaśnego mi w smaku brakowało, więc dlatego śmietana a nie olej. Ale moja wzbogacona o odrobinę śmietany wersja też dobra wyszła.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
kapka oleju pewnie nie zaszkodzi, ale neutralnego w smaku, ale warto choć raz zobaczyc o co chodzi z taką bez niczego ;) Śmietana zas zmienia wszystko
icon_smile.gif
Nie bac się kapusty i pomidorów! Zazwyczaj surówke je sie z jakimś miesem/rybą, chlebem z masłem, więc jakis tam tłuszcz i tak bedzie towarzyszył.

Ciesze się ogromnie, że Wam pasuje
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Pasuje - do drobiowej kiełbaski na gorąco pasuje jak ulał
lecker.gif

Trochę mocniej zmaltretowałam swoją kapustę, bo mam zwyczaj posoloną i popieprzoną wygniatać dłonią po poszatkowaniu - szybciej "odstaje"
icon_wink.gif
ale reszta jak przepis każe, łącznie z dodatkiem cytryny, bo kwaśności było mało.
Pycha
daumen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,308
1,603
113
Zrobiłam, faktycznie fajna, ale bardziej mi smakowała po dodaniu oliwy. Ale ja uzależniona jestem
icon_wink.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Zrobiłam ponownie, tym razem zgodnie z przepisem, bez śmietany. Pomidory tym razem miałam lepsze, a i sok cytrynowy wcisnęłam, więc nie musiałam już nic dodawać. Na taki upał, jak dziś, jest idealna
icon_smile.gif
 

dana7023

Member
Gru 11, 2010
15
0
1
również zrobiłam, kilka kropel cytryny dodaje jej smaku i wyrazistošci, bez tego jest nijaka, a po dodaniu cytryny zupełnie inny smak, pychotka
icon_biggrin.gif
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Bardzo dobra. Lubie takie chrupiace surowki. Dodalam 2 lyzeczki oleju rzepakowego i pol peczka szczypiorku. Wg mnie to koniecznosc. Jutro powtorka. Dodatkowa zaleta jest to, ze jest to mega szybka w wykonaniu surowka.

DSCF3591.JPG
 

Załączniki

  • DSCF3591.JPG
    DSCF3591.JPG
    308.2 KB · Wyświetleń: 33

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Pyszna!
Nie wiem na ile osób obliczone są proporcje, ale zrobiłam z 3/4 główki kapusty i 10 pomidorków koktajliwych i wszystko zjadlam sama
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Świetny pomysł
lecker.gif

właśnie szukałam czegoś dla odmiany, robię podobnie ale z marchewką i olejem rzepakowym i przejadła się nam.
 

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
450
472
63
Wyciągam kolejne trochę zapomniane a pyszne i proste danie. Ulubiona surówka najmłodszego członka naszej rodziny. Wzbogacam ją jeszcze szczypiorkiem albo młoda cebulą. Dzisiaj też była. I jutro zrobię znowu.