- Sty 2, 2008
- 13,193
- 7,896
- 113
Przepis znalazłam tutaj
Od jakiegoś czasu jest to moja ulubiona surówka z takiej bardzo młodej kapusty, może dlatego, że poza kapustą mało w niej innych składników, dzięki czemu dodatki nie przytłaczają jej smaku.
Podaję za autorką:
½ niedużej główki młodej kapusty
½ pęczka koperku (albo cały jeśli jest mały)
1 mała cebulka albo szczypiorek (osobiście wolę młodą cebulkę)
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju z pestek winogron *
Kapustę oczyścić i poszatkować. Posolić, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. W tym czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę i posiekać koperek (koniecznie opłukany wcześniej, żeby nie był zbyt mokry)
Do kapusty dodać cebulkę, koperek, pieprz, sok z cytryny i cukier. Wszystko wymieszać, a jeszcze lepiej dobrze wygnieść dłonią (czystą!!!).
Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.
* daję rzepakowy, bo ten najczęściej mam w domu
Od jakiegoś czasu jest to moja ulubiona surówka z takiej bardzo młodej kapusty, może dlatego, że poza kapustą mało w niej innych składników, dzięki czemu dodatki nie przytłaczają jej smaku.
Podaję za autorką:
½ niedużej główki młodej kapusty
½ pęczka koperku (albo cały jeśli jest mały)
1 mała cebulka albo szczypiorek (osobiście wolę młodą cebulkę)
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju z pestek winogron *
Kapustę oczyścić i poszatkować. Posolić, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. W tym czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę i posiekać koperek (koniecznie opłukany wcześniej, żeby nie był zbyt mokry)
Do kapusty dodać cebulkę, koperek, pieprz, sok z cytryny i cukier. Wszystko wymieszać, a jeszcze lepiej dobrze wygnieść dłonią (czystą!!!).
Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.
* daję rzepakowy, bo ten najczęściej mam w domu