Surówka koperkowa z młodej kapusty

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,193
7,896
113
Przepis znalazłam tutaj

Od jakiegoś czasu jest to moja ulubiona surówka z takiej bardzo młodej kapusty, może dlatego, że poza kapustą mało w niej innych składników, dzięki czemu dodatki nie przytłaczają jej smaku.

Podaję za autorką:

½ niedużej główki młodej kapusty
½ pęczka koperku (albo cały jeśli jest mały)
1 mała cebulka albo szczypiorek (osobiście wolę młodą cebulkę)
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju z pestek winogron *

Kapustę oczyścić i poszatkować. Posolić, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. W tym czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę i posiekać koperek (koniecznie opłukany wcześniej, żeby nie był zbyt mokry)
Do kapusty dodać cebulkę, koperek, pieprz, sok z cytryny i cukier. Wszystko wymieszać, a jeszcze lepiej dobrze wygnieść dłonią (czystą!!!).
Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.

* daję rzepakowy, bo ten najczęściej mam w domu

DSC00207.JPG

Załączniki

• DSC00207.JPG
    DSC00207.JPG
    159.4 KB · Wyświetleń: 5

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Uwielbiam.
Robię podobie z tą różnicą że kapustę wygniatam reką już na etapie solenia. Czasem na koniec dodaję troszkę młodej marchewki startej na drobnych oczkach, ale to jako wariacja. Młoda kapusta jest tak smaczna że broni się sama i niewiele potrzebuje żeby smakować. No może te ciut soli i koperku
icon_smile.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Cinka @ 26 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1519485Uwielbiam.
Robię podobie z tą różnicą że kapustę wygniatam reką już na etapie solenia. Czasem na koniec dodaję troszkę młodej marchewki startej na drobnych oczkach, ale to jako wariacja. Młoda kapusta jest tak smaczna że broni się sama i niewiele potrzebuje żeby smakować. No może te ciut soli i koperku
icon_smile.gif
Ja tez tak robię. A czasem kroję i solę kapustę poprzedniego dnia. Wtedy wystarczająco zmięknie i nie wymaga już gniecenia. Na drugi dzień dodaję pozostałe składniki.
Dla mnie jest to letnia surówka nr 1.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy