1/2 główki białej kapusty,
4 dymki razem ze szczypiorem,
2 marchewki,
5 łyżeczek octu winnego,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżka musztardy,
300 ml kwaśnej śmietany,
1 pomarańcza,
sól, pieprz.
Kapustę oczyścić i poszatkować dosyć cienko. Marchewki obrać, umyć rzecz jasna i zetrzeć na grubej tarce. Zielone cebulki pokroić w plasterki, szczypior posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka.
Na patelni wymieszać ocet, 2 łyżki wody, cukier, sok z całej pomarańczy i musztardę. Mocno podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową cały czas podgrzewając tym razem na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Nie gotować!!!
Sos wylać na surówkę, wymieszać i odstawić, aż przestygnie. Przełożyć do salaterki i podawać.
4 dymki razem ze szczypiorem,
2 marchewki,
5 łyżeczek octu winnego,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżka musztardy,
300 ml kwaśnej śmietany,
1 pomarańcza,
sól, pieprz.
Kapustę oczyścić i poszatkować dosyć cienko. Marchewki obrać, umyć rzecz jasna i zetrzeć na grubej tarce. Zielone cebulki pokroić w plasterki, szczypior posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka.
Na patelni wymieszać ocet, 2 łyżki wody, cukier, sok z całej pomarańczy i musztardę. Mocno podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową cały czas podgrzewając tym razem na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Nie gotować!!!
Sos wylać na surówkę, wymieszać i odstawić, aż przestygnie. Przełożyć do salaterki i podawać.
