Surówka z białej kapusty

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
1/2 główki białej kapusty,
4 dymki razem ze szczypiorem,
2 marchewki,
5 łyżeczek octu winnego,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżka musztardy,
300 ml kwaśnej śmietany,
1 pomarańcza,
sól, pieprz.

Kapustę oczyścić i poszatkować dosyć cienko. Marchewki obrać, umyć rzecz jasna i zetrzeć na grubej tarce. Zielone cebulki pokroić w plasterki, szczypior posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka.
Na patelni wymieszać ocet, 2 łyżki wody, cukier, sok z całej pomarańczy i musztardę. Mocno podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową cały czas podgrzewając tym razem na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Nie gotować!!!
Sos wylać na surówkę, wymieszać i odstawić, aż przestygnie. Przełożyć do salaterki i podawać.

907.jpg

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Podoba mi się, ale czy sok pomarańczowy jest bardzo istotny? Czy można go zastąpić cytrynowym, czy raczej wtedy straci swój charakter?

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
mnie tez sie podoba, moze bym jutro zrobila do obiadu ale...

kwasna smietana to taka z 18 %? to mnie sie na pewno zwarzy jak znam swoje szczescie, nawet jak ja posole i zahartuje, bo ja taka zdolna jestem...

pzdr
yenn

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Sok cytrynowy chyba za bardzo ją zakwasi... myślę, że straciłaby dużo. Ma lekki, leciuteńki posmak pomarańczowy. A co do śmietany... Yenulka... ja zawsze daję taką zwykłą 18 - jeszcze się nie zwarzyła... Następnym razem zrobię zdjęcie sosu...

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
borgia, to ja zaryzykuje :mrgreen: zrobie jutro do obiadu, mam w planach kurze nogi w Anusiaczka, mysle ze ta surowka bedzie w sam raz do tego

pzdr
yenn

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Trzymam kciuki za... siebie. Bo to będzie mój debiut na tej stronce. :mrgreen:

Bogda

Member
Lut 22, 2005
14
0
0
Zrobiłam dokładnie według przepisu, tylko kapustę posoliłam zaraz po szatkowaniu, żeby trochę zmiękła i potem do sosu nie dawałam już soli. Bardzo, bardzo smakowita surówka. Borgia, debiut jak najbardziej udany.

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Tak jak obiecywalam zrobilam w sobote na obiad - pychota kapustka chrupiaca, sosik mniamusny - no po prostu rewelacja. Borgia, dzieki za super przepis :cheers:

pzdr
yenn

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,955
0
0
no i ja zrobilam
icon_smile.gif

Kiedy zrobilam pierwszy raz, nie wyszlo mi bo uzylam mlight smietany i nie smakowalo tak jak nalezalo.
Dzisiaj zrobilam z normalna smietana ( 14%) i wyszlo pysznie!!! Naprawde bardzo dobra
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy