Surówka z białej rzodkwi z chrzanem

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,251
1,804
113
Biała rzodkiew (sopel lodu, daikon) o długości ok. 20 cm
1 łyżeczka tartego chrzanu
1łyżka oliwy z oliwek
Sól i sok z cytryny do smaku.

surowka_daikon_cc.jpg

Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce buraczanej. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, podawać natychmiast.

Załączniki

• surowka_daikon_cc.jpg
    surowka_daikon_cc.jpg
    42.2 KB · Wyświetleń: 2

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Oooo, fajne
icon_smile.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,251
1,804
113
marghe @ 3 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236782Bardzo lubię białą rzodkiew ale nigdy nie wiem co z nią zrobić. Twoja wersja bardzo mi sie podoba.
Do zrobienia w najbliższym czasie
Dziękuje za uznanie. Ja tez lubie biala rzodkiew, i tez zatesknilam za 'inaczej'.
Wymyslilam te surowke..

Oczywisice wszystko z powodu ksiazeczki pt "Chrzan" - gdzie co prawda tej surowki nie ma, ale chrzan wlazl mi do glowy i... taki mamy rezultat
icon_mrgreen.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
To ja troche inaczej. Utartą rzodkiew solę, leciutko spryskuję cytryną, do tego łycha kwaśnej śmietany i sól. Pyszna, tylko strasznie mnie potem boli wątroba. Po sałatce z czarnej rzepy (którą uwielbiam) robioną podobnie też cierrpię, co jest o tyle dziwne, że lek na wątrobę to właśnie wyciąg z czarnej rzepy.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kupiłam wczoraj w Careffourze ostatnie dwie koślawe rzodkwie i zrobiłam tę surówkę. Jest doskonała. Mam teraz przepis na bardzo prostą i pyszną surówkę. W przyszłym tygodniu ciąg dalszy. Dziękuję
anbetung.gif

Chciałam tylko dodać, że robiłam według podstawowego przepisu.l

Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,251
1,804
113
Maryna @ 6 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1238270To ja troche inaczej. Utartą rzodkiew solę, leciutko spryskuję cytryną, do tego łycha kwaśnej śmietany i sól. Pyszna, tylko strasznie mnie potem boli wątroba. Po sałatce z czarnej rzepy (którą uwielbiam) robioną podobnie też cierrpię, co jest o tyle dziwne, że lek na wątrobę to właśnie wyciąg z czarnej rzepy.
Witamy w klubie! tez kocham czarna rzepe i tez nie moge surówki - wytlumaczono mi, ze najwyrazniej za ostra dla mnie, a na argument o lekarstwie zostalam zmierzona ostrym wzrokiem : a ty wiesz ile wyciagu jest w tabletce? mikroskopijnie... no.

Na czarna rzepe mam taki patent: obrana, pokrojona w julienne, rzucona na łyżke oliwy rozgrzana na patelni. I na duzym ogniu mocno mieszana DOKLADNIE 30 sekund ( no dobrze, moze byc 27 albo 32
icon_mrgreen.gif
). Koniec. Pozwolic ostygnac, posolic i tak dalej. jesc na cieplo lub zimno. Ma nadal swoj charakterystyczny smak, a nic sie potem nie dzieje.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,251
1,804
113
Marg, Seniorko - bardzo sie cieszę, że przepis trafil Wam w smak.
Polecam sie na przyszłość
smacznego.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzisiaj na targu o Was myślałam
icon_biggrin.gif
i o tej surówce, bo dużo sopli lodu było, na każdym stoisku na pierwszym planie, nawet miałam kupić, ale zaplanowałam już inną surówkę, a teraz żałuję, bo chyba wolałabym tę... no nic, za zimno jest żebym wracała.

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Qd, dziękuję za przepis na tę surówkę
anbetung.gif
.
Jest przesmaczna i szybka w wykonaniu. Nigdy wcześniej nie używałam w kuchni białej rzodkwi, ale z ciekawością zerkałam w jej kierunku (tylko nie wiedziałam co z nią zrobić - teraz już wiem
icon_biggrin.gif
).

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
robiłam ją w ubiegłym tygodniu, ale jakoś mi nie bardzo podpasowała-musiałam dodać śmietany, wówczas zrobiła się lepsza jak dla mnie. Ale cieszę się, że spróbowałam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy