Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Bardzo smaczna radosna twórczość, bez wybrzydzania zjadł nawet połówek nieprzepadający za czerwoną kapustą.

0,5 średniej główki czerwonej kapusty
1 średnia cebula
1 kopiasta łyżka chrzanu (ja miałam domowy, osobiście robiony, więc był uczciwy i ostry, kupnego trzeba będzie dać więcej)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oliwy extra vergine

Kapustę i cebulę drobniutko zszatkować, posypać solą i cukrem, wymieszać i odstawić na chwilę, żeby puściła sok, chrzan wymieszać z octem i oliwą na jednolitą emulsję, wlać do surówki i wymieszać, dobrze jest odstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły, ale nie jest to konieczne.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
o, muszę spróbować kiedyś z czerwoną: ja robię z pekińską https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;hl=chrzanowa
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy