- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Pyszna surówka, jedna z moich ulubionych
mała główka czerwonej kapusty
mała cebula
jabłko
duża marchewka albo 2 mniejsze
kwasek cytrynowy (najlepszy jest w płynie lub wyciśnięta cytryna)
ociupinka oleju
1-2 łyżeczki cukru
Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach.
Zagotować wodę z solą lub kucharkiem. Na gotującą wodę wrzucić kapustę i gotować maksymalnie 5 min.
w czasie gdy kapusta się gotuje cebulę pokroić w kostkę.
Kapustę odcedzić i do gorącej od razu wrzucić cebulę, żeby się sparzyła. Wymieszać.
Polać (czy posypać) kwaskiem cytrynowym i mieszać, aż całość zmieni kolor z sinego na różowy/fioletowy. W miarę potrzeby dodawać kwasek.
Ostudzić (może być ciepła, ale nie gorąca)
Marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do kapusty i wymieszać.
Dodać cukier i olej, ponownie wymieszać.

mała główka czerwonej kapusty
mała cebula
jabłko
duża marchewka albo 2 mniejsze
kwasek cytrynowy (najlepszy jest w płynie lub wyciśnięta cytryna)
ociupinka oleju
1-2 łyżeczki cukru
Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach.
Zagotować wodę z solą lub kucharkiem. Na gotującą wodę wrzucić kapustę i gotować maksymalnie 5 min.
w czasie gdy kapusta się gotuje cebulę pokroić w kostkę.
Kapustę odcedzić i do gorącej od razu wrzucić cebulę, żeby się sparzyła. Wymieszać.
Polać (czy posypać) kwaskiem cytrynowym i mieszać, aż całość zmieni kolor z sinego na różowy/fioletowy. W miarę potrzeby dodawać kwasek.
Ostudzić (może być ciepła, ale nie gorąca)
Marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do kapusty i wymieszać.
Dodać cukier i olej, ponownie wymieszać.