- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
prosta surowka z czerwonej kapusty, u nas czesto dodatek do tex-mex fajitas. Barwnie sie prezentuje na tortillach z marynowanym kurczakiem i warzywami, frijoles refritos, guacamole i smietana).
1 mala czerwona kapusta, bardzo cienko poszatkowana (na mandolinie najlepiej)
1 mala czerwona cebula, rowniez cienko poszatkowana
2 kopiaste lyzki posiekanej swiezej kolendry
sok z polowy cytryny
1 lyzka octu jablkowego
cukier
sol
szczypta lub dwie cayenne
Wszystkie skladniki wkladam do miski i mieszam. Najprosciej jest zakryc miske szczelnie folia przezroczyta i energicznie potrzasnac kilka razy. Odstawiam na pol godziny, moze czasem dluzej.
Mozna rowniez dodac (w roznych kombinacjach) starta marchewke, rodzynki albo berberys, imbir swiezy tarty, avokado, musztarde, majonez, orzechy, jogurt. Zamiast cytryny sok z limonki, zamiast cukru miod.
Ponizej surowka w towarzystwie frijoles refritos i guacamole.
1 mala czerwona kapusta, bardzo cienko poszatkowana (na mandolinie najlepiej)
1 mala czerwona cebula, rowniez cienko poszatkowana
2 kopiaste lyzki posiekanej swiezej kolendry
sok z polowy cytryny
1 lyzka octu jablkowego
cukier
sol
szczypta lub dwie cayenne
Wszystkie skladniki wkladam do miski i mieszam. Najprosciej jest zakryc miske szczelnie folia przezroczyta i energicznie potrzasnac kilka razy. Odstawiam na pol godziny, moze czasem dluzej.
Mozna rowniez dodac (w roznych kombinacjach) starta marchewke, rodzynki albo berberys, imbir swiezy tarty, avokado, musztarde, majonez, orzechy, jogurt. Zamiast cytryny sok z limonki, zamiast cukru miod.

Ponizej surowka w towarzystwie frijoles refritos i guacamole.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: