- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Jako że dziś po raz kolejny zrobiłam do obiadu tę, ostatnio przez nas uwielbianą surówkę z kiszonych ogórków - postanowiłam w końcu ją wpisać i uwiecznić, bo uważam że jest tego warta
Potrzebujemy:
4 większe ogórki kiszone
1 jabłko
pół białej lub 1 cała czerwona cebula (kolorystycznie pięknie się komponuje, fajnie zmienia kolor
)
pieprz czarny mielony
szczypta cukru
sól - szczypta albo wcale, jeśli ogórki dość słone
oliwa/olej - 3-4 łyżki
i to w zasadzie tyle składników podstawowych - opcjonalnie, dla urozmaicenia dodaję posiekany szczypiorek i/lub natkę pietruszki, a dziś nawet kilka pasków czerwonej świeżej papryki pokrojonej w kostkę, bo nie miałam czerwonej cebuli.
Wykonanie:
Ogórki ze skórką i obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Doprawiamy, skrapiamy oliwą, mieszamy i po chwili surówka gotowa do jedzenia.
Pasuje do wszystkiego do czego jadamy kiszone ogórki - np do wątróbki, czy gulaszu.
Smacznego

Potrzebujemy:
4 większe ogórki kiszone
1 jabłko
pół białej lub 1 cała czerwona cebula (kolorystycznie pięknie się komponuje, fajnie zmienia kolor

pieprz czarny mielony
szczypta cukru
sól - szczypta albo wcale, jeśli ogórki dość słone
oliwa/olej - 3-4 łyżki
i to w zasadzie tyle składników podstawowych - opcjonalnie, dla urozmaicenia dodaję posiekany szczypiorek i/lub natkę pietruszki, a dziś nawet kilka pasków czerwonej świeżej papryki pokrojonej w kostkę, bo nie miałam czerwonej cebuli.
Wykonanie:
Ogórki ze skórką i obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Doprawiamy, skrapiamy oliwą, mieszamy i po chwili surówka gotowa do jedzenia.
Pasuje do wszystkiego do czego jadamy kiszone ogórki - np do wątróbki, czy gulaszu.
Smacznego

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: