Svíčková na smetaně

Kasiekes

Member
Maj 28, 2011
522
0
0
http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/56

800 g polędwicy wołowej
50 g boczku
sól
pieprz mielony
łyżka octu
1 większa marchew
seler
1 mała pietruszka
1 duża cebula
200 g masła
pieprz cały - ok 10 kulek
ziele angielskie - 4 kulki
2 liście laurowe
sok z 1 cytryny
200 ml kremówki + trochę mleka
mąka do zagęszczenia
cukier

Mięso naszpikować boczkiem (ja tego nie robię nigdy), posolić, popieprzyć, posypać potartymi warzywami, cebulą, przyprawami, skropić sokiem z cytryny i octem, zalać rozpuszczonym masłem. zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień mięso podlać niewielką ilością wody (ok 2 dcl), dusić w piekarniku do miękkości. Miękkie mięso wyjąc z powstałego sosu, pozbyć się przypraw (ziela i liści). Warzywa z wywarem przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zagęścić mąką. Zalać kremówką, podgotować. Na koniec przecedzić, doprawić.
Mięso pokroić na porcje, włożyć do sosu, podgrzać.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy