http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/56
800 g polędwicy wołowej
50 g boczku
sól
pieprz mielony
łyżka octu
1 większa marchew
seler
1 mała pietruszka
1 duża cebula
200 g masła
pieprz cały - ok 10 kulek
ziele angielskie - 4 kulki
2 liście laurowe
sok z 1 cytryny
200 ml kremówki + trochę mleka
mąka do zagęszczenia
cukier
Mięso naszpikować boczkiem (ja tego nie robię nigdy), posolić, popieprzyć, posypać potartymi warzywami, cebulą, przyprawami, skropić sokiem z cytryny i octem, zalać rozpuszczonym masłem. zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień mięso podlać niewielką ilością wody (ok 2 dcl), dusić w piekarniku do miękkości. Miękkie mięso wyjąc z powstałego sosu, pozbyć się przypraw (ziela i liści). Warzywa z wywarem przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zagęścić mąką. Zalać kremówką, podgotować. Na koniec przecedzić, doprawić.
Mięso pokroić na porcje, włożyć do sosu, podgrzać.
800 g polędwicy wołowej
50 g boczku
sól
pieprz mielony
łyżka octu
1 większa marchew
seler
1 mała pietruszka
1 duża cebula
200 g masła
pieprz cały - ok 10 kulek
ziele angielskie - 4 kulki
2 liście laurowe
sok z 1 cytryny
200 ml kremówki + trochę mleka
mąka do zagęszczenia
cukier
Mięso naszpikować boczkiem (ja tego nie robię nigdy), posolić, popieprzyć, posypać potartymi warzywami, cebulą, przyprawami, skropić sokiem z cytryny i octem, zalać rozpuszczonym masłem. zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień mięso podlać niewielką ilością wody (ok 2 dcl), dusić w piekarniku do miękkości. Miękkie mięso wyjąc z powstałego sosu, pozbyć się przypraw (ziela i liści). Warzywa z wywarem przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zagęścić mąką. Zalać kremówką, podgotować. Na koniec przecedzić, doprawić.
Mięso pokroić na porcje, włożyć do sosu, podgrzać.