Świąteczne ciastka orzechowo-cynamonowe

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
cynamonowe.jpg

Ciasteczka świąteczne
ok. 80 gwiazdek

* 2 białka dużych jaj
* 120g cukru pudru
* szczypta soli
* 500g mielonych orzechów (u mnie po 200g migdałów i orzechów laskowych i 100g orzechów włoskich)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka mielonego cynamonu
* 1/2 łyżeczki imbiru z proszku
* 1/2 łyżeczki tłuczonych goździków
* 2 utłuczone kuleczki ziela angielskiego
* pieprz na ostrzu noża

Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami
Białka ubijać mikserem, a kiedy się spienią dodać sól i dodając po trochu cukru ubić na sztywną i lśniącą pianę. Dodać suche składniki i wyrabiać, aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleiła do ręki. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
Ciasto podzielić zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Każdą część ciasta rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciastka.
Piec ok. 10-12 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu).

Lukier
* 1 białko jaja
* 120g cukru pudru

Białko lekko ubić mikserem i dodając przesiany cukier miksować, aż masa będzie jednolita i błyszcząca.
Można również przygotować niezbyt gęsty lukier z dowolnego przepisu.

Lukier nanosić pędzelkiem na wystudzone ciastka i zostawić do zastygnięcia.

Ciasteczka po wystudzeniu i polukrowaniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze przez około 10 dni. Dzięki temu składniki połączą się się ze sobą i rozwiną cały swój aromat

Ostatnią edycję dokonał moderator:

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
o matko! Idealn przepis dla mnie! Mąki brak, tłuszczu brak i teorzechy... A skoro 10 dn mają leżakować t pewnie jutro albo we wtorek zabieram się za pieczenie!
icon_smile.gif

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Moje ulubione świąteczne ciasteczka
mniam.gif
tylko ja smaruję lukrem gwiazdki przed upieczeniem zapiekam go razem z ciasteczkami
icon_smile.gif

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Takie pytanko mam.. Można je polukrować tuż przed świętami? Albo np czekoladą obsmarować?
icon_smile.gif
Bo jakos do lukru z białka nie mam zaufania
icon_sad.gif
A ciasteczka upiekłam, wyszły twarde i chyba niestety za bardzo mi się spiekły (wredny piekarnik), ale pachną cudownie i nie wiem czy wytrzymam żeby one leżakowały te 10 dni..
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
flowerekk @ 14 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=921216Takie pytanko mam.. Można je polukrować tuż przed świętami? Albo np czekoladą obsmarować?
icon_smile.gif
Bo jakos do lukru z białka nie mam zaufania
icon_sad.gif
A ciasteczka upiekłam, wyszły twarde i chyba niestety za bardzo mi się spiekły (wredny piekarnik), ale pachną cudownie i nie wiem czy wytrzymam żeby one leżakowały te 10 dni..
icon_smile.gif
Nigdy tak nie próbowałam. One od tego lukru łapią trochę wilgoci.

Śmiało można je lukrować lukrem z wody.
daumen.gif

Wytrzymać musisz, bo póki co są pewnie tak twarde, że się do jedzenia nie nadają.
icon_mrgreen.gif

• Like
Reakcje: Joanna

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
A tam twarde, mój mąż wcinał aż mu się uszy trzęsły i zachwycony był
icon_smile.gif
A że laik jestem to zapytam, jakie propocje wody i cukru dać zeby wyszedł w miare fajny lukier taki plastyczny jak ten Twój? Żeby go tak ładnie rozprowadzić..
icon_smile.gif
Zrobiłabym z białka ale kurcze, temu jajku nic się nie stanie do Świąt?
icon_smile.gif
Bo jak się nic nie stanie, to zaryzykuje i zrobie lukier z białka i już
icon_smile.gif

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
w moim przepisie są troszkę inne proporcje, wpisze tutaj bo podobny przepis i one są przepyszne:

50dag orzechów
5 białek
45 dag cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wódki z wiśni

Robi się tak samo tylko po ubiciu białek z cukrem odkładam pół szklanki i powycinane gwiazdki smaruję nimi. Odstawiam do wyschnięcia a następnie piekę 8 minut w 160st.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Bardzo, bardzo smaczne, ale pracochłonne ciasteczka, zwłaszcza, jak się zaczyna od łuskania orzechów. Robiłam je z proporcji Agatki, ale smarowałam lukrem przed pieczeniem. Ciastka łatwo się wykrawało, co w przypadku tego typu ciasteczek nie jest oczywiste. Piekłam 10 minut w 170 stopniach (góra dół) i dopiekałam 3 minuty tylko dolną grzałką.
IMG_20241218_202724.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy