Pepparkakor - Świąteczne pierniczki
Świąteczne Pierniczki Pepparkakor to pyszne małe ciasteczka, których nie może zabraknąć w trakcie Świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Są na tyle dobre, że można pokusić się o ich wypiek nawet w ciągu roku.
składniki
35 dag masła
2 szklanki cukru
1 (niepełna szklanka melasy (lub miodu)
1,5 łyżki imbiru
1,5 łyżki kardamonu
1,5 łyżki cynamonu
1,5 łyżki goździków (zmielić)
1 szklana śmietany
1 łyżka sody oczyszczonej
90 dag przesianej mąki
sposób przygotowania
Dokładnie wymieszać masło, cukier, melasę (miód) i zmielone przyprawy, dodać ubitą śmietanę.
Sodę wymieszać z połową mąki, a następnie połączyć z przygotowaną uprzednio masą.
Dosypując stopniowo resztę mąki, zagniatać ciasto. Następnie ciasto włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
Schłodzone ciasto rozwałkować jak najcieniej, a później wykrawać ciasteczka o fantazyjnych kształtach. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 200C. Ok. 5 min, aż lekko zbrązowieją.
Świąteczne Pierniczki Pepparkakor to pyszne małe ciasteczka, których nie może zabraknąć w trakcie Świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Są na tyle dobre, że można pokusić się o ich wypiek nawet w ciągu roku.
składniki
35 dag masła
2 szklanki cukru
1 (niepełna szklanka melasy (lub miodu)
1,5 łyżki imbiru
1,5 łyżki kardamonu
1,5 łyżki cynamonu
1,5 łyżki goździków (zmielić)
1 szklana śmietany
1 łyżka sody oczyszczonej
90 dag przesianej mąki
sposób przygotowania
Dokładnie wymieszać masło, cukier, melasę (miód) i zmielone przyprawy, dodać ubitą śmietanę.
Sodę wymieszać z połową mąki, a następnie połączyć z przygotowaną uprzednio masą.
Dosypując stopniowo resztę mąki, zagniatać ciasto. Następnie ciasto włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
Schłodzone ciasto rozwałkować jak najcieniej, a później wykrawać ciasteczka o fantazyjnych kształtach. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 200C. Ok. 5 min, aż lekko zbrązowieją.