ciasto:
100g gorzkiej czekolady
5 jajek
100g cukru drobnego krysztalu
20g miekkiego masla (plus kawalek do smarowania blachy)
100g maki (plus troche do posypania blachy)
krem:
250g miekkiego masla
100 g cukru
2 zoltka
2 lyzeczki ekstraktu wanilii
70 g platkow migdalowych
70g cukru pudru
Ciasto:
Nagrzac piekarnik do 220°C
Stopic maslo z czekolada (moze byc w mikrofali, nawet szybciej).
W misce wymieszac zoltka i cukier, potem dodac make.
Dodac czekolade i wymieszac.
Bialka ubic na piane i dodac do masy. Wymieszac delikatnie.
Blache wysmarowac maslem i posypac maka.
Rozprowadzic na niej ciasto i piec ok 10 min.
Po upieczeniu wylozyc ciasto na wilgotna sciereczke i zwinac.
Krem:
Platki migdalowe podgrzac z cukrem pudrem na patelni na srednim ogniu az do skaramelizowania.Po ostygnieciu utluc je na nieco mniejsze kawalki.
Ubic/utrzec maslo na krem.
Zoltka ubic z cukrem i wanilia.
Mikserem wymieszac mase jajeczno-cukrowa dodajac po trochu maslo.
Odwinac ciasto, przybrac kremem. Na krem wysypac warstwe migdalow.
Calosc zrolowac na nowo i wstawic do lodowki na przynajmniej godzine.
100g gorzkiej czekolady
5 jajek
100g cukru drobnego krysztalu
20g miekkiego masla (plus kawalek do smarowania blachy)
100g maki (plus troche do posypania blachy)
krem:
250g miekkiego masla
100 g cukru
2 zoltka
2 lyzeczki ekstraktu wanilii
70 g platkow migdalowych
70g cukru pudru
Ciasto:
Nagrzac piekarnik do 220°C
Stopic maslo z czekolada (moze byc w mikrofali, nawet szybciej).
W misce wymieszac zoltka i cukier, potem dodac make.
Dodac czekolade i wymieszac.
Bialka ubic na piane i dodac do masy. Wymieszac delikatnie.
Blache wysmarowac maslem i posypac maka.
Rozprowadzic na niej ciasto i piec ok 10 min.
Po upieczeniu wylozyc ciasto na wilgotna sciereczke i zwinac.
Krem:
Platki migdalowe podgrzac z cukrem pudrem na patelni na srednim ogniu az do skaramelizowania.Po ostygnieciu utluc je na nieco mniejsze kawalki.
Ubic/utrzec maslo na krem.
Zoltka ubic z cukrem i wanilia.
Mikserem wymieszac mase jajeczno-cukrowa dodajac po trochu maslo.
Odwinac ciasto, przybrac kremem. Na krem wysypac warstwe migdalow.
Calosc zrolowac na nowo i wstawic do lodowki na przynajmniej godzine.
Ostatnią edycję dokonał moderator: