Swiatecznydeser sliwkowy z niespodzianka

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Przepis ten znalazlam w necie i nie moglam sie oprzec azeby go nie sprobowac- banalnie prosty a jaki efekt!

Proporcje sa na oko, bowiem nie moge przepisu znalesc, ale tak naprawde to i proporcje tutaj nie sa wogole potrzebne
icon_smile.gif


sliwki suszone ( musza byc cale) - ja dawalam po 5 na glowe
orzechy wloskie ( duze czastki albo polowki) - tyle samo co sliwek
czerwone wino badz czeresniowka na spirytusie robiona
cukier ( brazowy lepszy)
laska waniliowa lub jak nie ma to cukier waniliowy
bita smietana ( z braku czasu moze byc w aerozolu)
kawa sypana do posypania


A wiec tak robilam:

Delikatnie usunelam pestki ze sliwek ( mozna wczesniej je moczyc w alkoholu i dopiero wtedy wypestkowac. Do kazdej sliwki wlozylam po kawalku orzecha . Nastepnie zagotowalam alkohol z wanilia i cukrem , przelozylam do tego garnka sliwki i tak zostawilam je przez noc. Przed samym podaniem, sliwki z alkoholem wstawilam na wolny gaz i gotowalam je przez 15 minut aby byly lekko podgrzane, no i coby syrop alkolowy zgestnial. Sliwki przelozylam do salaterek, lekko polalam alkoholowym syropem ( nie wiecej niz 1-2 lyzki) , udekorowalam bita smietana i posypalam rozgniecionymi granulkami kawy



mniam.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agal

Member
Sie 24, 2007
15
0
0
mniam!

miałam to u siebie na święta. Przyznam tylko, że siostra poszła na łatwiznę i nie faszerowała śliwek a tylko dodała orzechy. Ta opcja nam bardziej odpowiada, bo można sobie wybierać więcej/mniej orzechów czy śliwek.
I obowiązkowo prawdziwa bita śmietana, żadne aerozole.

pychota!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy