Pod tym ulotnym tytułem kryje się w miesięczniku Kuchnia wieloskładnikowa sałatka, którą robię co pewien czas. Czasem zmieniam składniki, ale dzisiaj mam w domu wszystko, czego wymaga przepis, więc sałatka będzie bez moich inspiracji. Proporcje dla 4 osob.
Składniki
1 główka sałaty masłowej
30 dkg białego sera twarogowego
po 20 dkg malin i wydrylowanych wiśni
3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
Sos
5 łyżek oliwy
3 łyżki soku z pomarańczy
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos: oliwę rozstrzepujemy z sokiem z pomarańczy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Twaróg kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i tymiankiem. Sałatę czyścimy z grubych zewnętrznych liści, pozostałe liście starannie myjemy, osączamy i rwiemy je na małe kawałki. Łączymy z 2/3 kostek sera, opłukanymi i osuszonymi owocami, polewamy oziębionym sosem, posypujemy orzechami i resztą kostek sera. Doskonale smakuje z pieczywem.
Składniki
1 główka sałaty masłowej
30 dkg białego sera twarogowego
po 20 dkg malin i wydrylowanych wiśni
3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
Sos
5 łyżek oliwy
3 łyżki soku z pomarańczy
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos: oliwę rozstrzepujemy z sokiem z pomarańczy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Twaróg kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i tymiankiem. Sałatę czyścimy z grubych zewnętrznych liści, pozostałe liście starannie myjemy, osączamy i rwiemy je na małe kawałki. Łączymy z 2/3 kostek sera, opłukanymi i osuszonymi owocami, polewamy oziębionym sosem, posypujemy orzechami i resztą kostek sera. Doskonale smakuje z pieczywem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: