Świeża zupa groszkowo-pietruszkowa

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,197
7,900
113
Przepis z książki Gino D'Acampo "Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej". Podaje ze zmianami (w nawiasach).

Składniki na 4 porcje:

łyżka masła
4 szalotki - drobno posiekane
800 g świeżego groszku (może też być mrożony)
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
100 ml tłustej śmietany (dałam kwaśną 18%)
sól
biały pieprz (nie lubię zapachu, więc zamieniłam na czarny, świeżo mielony)

W garnku na średnim ogniu roztopić masło, wrzucić szalotki i podsmażać je 5 minut, od czasu czasu mieszając (cebulę tylko zeszkliłam, na tym etapie dodałam trochę soli, bo obiło mi się o uszy, że wtedy cebula się nie przypala). Następnie dodać groszek, wlać 800 ml wody i wrzucić kostkę bulionową. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dorzucić natkę pietruszki i gotować pod przykryciem mniej więcej 12 minut w przypadku młodego groszku do 18 minut w przypadku starszego (miałam mrożony groszek, więc gotowałam krócej, może 8 minut). Od czasu do czasu mieszać. Miękki groszek odcedzić, wywar zachować. Groszek zmiksować w malakserze wraz z odrobiną wywaru na gładką masę, przełożyć do garnka z pozostałym wywarem, dodać połowę śmietany, doprawić i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać w podgrzanych miseczkach, dekorując każdą porcję odrobiną pozostałej śmietany.

Groszek miałam mrożony, jedno opakowanie, więc zmniejszyłam odpowiednio ilość pozostałych składników. Zupa wyszła bardzo dobra, gęsta, sycąca, słodko-pikantna, bo pieprzu dałam dość dużo.

20131230_153528.jpg

Kolory na zdjęciu są przekłamane, w rzeczywistości zupa była intensywnie zielona.

Załączniki

• 20131230_153528.jpg
    20131230_153528.jpg
    40 KB · Wyświetleń: 1

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zaklepana na jutro, bo przepis znalazłam przypadkowo. Mam na nią ogromną ochotę. W supermarkecie obok mojego domu jest groszek mrożony na wagę, a śmietanę, po ostatnich wpadkach z 22 %, będę kupowała już tylko 30 %. Może uniknę zawału serca - zresztą zauważyłam, że to, czy śmietana się warzy czy też nie - dużo zależy od firmy, która ją robi. Jednak wolę nie ryzykować, bo takiej firmy "pewniaka", też nie potrafię sprecyzować.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, pyszna zupka. Szkoda wielka jednak że nie mam możliwości kupowania mrozonek na wagę tak jak Ty Seniorko no ale tak czy siak , mrożonego groszku w lidlu nie brakuje
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Obok mnie, po zlikwidowaniu wszelkich warzywniaków wybudowano Carrefour. Z reguły narzekam na zaopatrzenie, bo maja własne, "dziwaczne" pomysły, mało odpowiadające klientom. Ale, obok stoiska z serami, jest całkiem dobrze zaopatrzona lada z mrożonkami. Od mieszanki warzywnej po (co prawda rzadko) borowiki, mają prawie wszystko. Kupienie groszku mrożonego w dowolnej ilości o tej porze roku, to żaden problem. No i są "czynni" przez cały tydzień. Więc tak na wszystko u nich nie mogę narzekać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
A' propos zupy. Zrobiona, zgodnie z przepisem, tylko ze strachu przed kolejną wpadką, dałam śmietankę 30 %. Wyszła doskonała. Na razie zjadłam jeden talerz i jeszcze rozkoszuję się smakiem. Serdeczne
anbetung.gif
dzięki za przepis. Zdecydowanie do powtarzania. Planuję zrobić w najbliższym czasie na podjęcie gości. Pozdrawiam i do spotkania przy "powtórce".

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,197
7,900
113
Dziękuję bardzo za linka
anbetung.gif
, chętnie sobie poczytam wieczorem. Już po pobieżnym przejrzeniu kilka przepisów mi się podoba, a przy okazji jest tam dużo informacji o kuchni innych narodów, a ja takie kulinarne ciekawostki bardzo lubię.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mielismy wczoraj na obiad. Byla pyszna.
Do trzech francuskich szalotek dodalam spory kawalek pora. Dalam rowniez znacznie wiecej pietruszki zielonej, ok 5 lyzek, mysle, i oprocz soli pieprzu odrobine soku z cytryny i szczypte cayenne.

Załączniki

• Green_Pea_and_Parsley_soup.jpg
    Green_Pea_and_Parsley_soup.jpg
    192.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy