Syrniki wg tradycyjnego rosyjskiego przepisu*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
Syrniki wg.tradycyjnego rosyjskiego przepisu przepis stąd

serniczki_....jpg

*500 g twarogu
*2 jajka
*4 łyżki mąki
*3 łyżki cukru
*1/2 łyżeczki soli
*około pół szklanki oleju do smażenia

Twaróg utrzeć z jajkami,cukrem,mąką i solą.
Mokrymi rękami lepić placuszki,lekko opanierować w mące i smażyć z dwóch stron.
Podawać z miodem,dżemem lub śmietaną.
 

Załączniki

  • serniczki_....jpg
    serniczki_....jpg
    46.8 KB · Wyświetleń: 120
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
...ale mi się ich zachciało
lecker.gif
w sobotę zrobię!
daumen.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ja trafiłam kiedyś na taki przepis (stąd od razu mnie tknęło, że one nie serniki tylko inaczej) i zupełnie o nim zapomniałam. Dziękuję Janeczko, że mi przypomniałaś - ser już kupiłam, będzie pyszny obiadek
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
no i był obiadek:

syrniki.jpg

na zdjęciu akurat są te ze śmietaną i cukrem
lecker.gif
 

Załączniki

  • syrniki.jpg
    syrniki.jpg
    180.4 KB · Wyświetleń: 80

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
25,939
422
83
Moje dzisiejsze śniadanie:
20210307_082141.jpg
 

Załączniki

  • 20210307_082141.jpg
    20210307_082141.jpg
    316 KB · Wyświetleń: 84

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,613
805
113
no i przypomniałam sobie o nich. Podałam z kwaśną smietaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Ile usmażyłam tyle zjadłam (smazyłam z połowy porcji). Pysznie pysznie.
Ser po prosty rozgniotłam widelcem razem z jajkiem i maką. Cukru dodałam tylko pół łyzeczki.

Pokaż załącznik 101480
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,743
423
83
Pyszne Ci wyszły, aż żałuję, że zużyłam dziś ser na rożki.
 

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,188
398
83
Wczoraj zrobiłam. Szybkie i pyszne danie. Podałam ze śmietaną i wiśniową konfiturą. Do powtórki.
Placki formowałam inaczej. Z ciasta zrobiłam wałek i odcinałam nożem ;)
 

Załączniki

  • Syrniki1.jpg
    Syrniki1.jpg
    69.7 KB · Wyświetleń: 10
  • Syrniki2.jpg
    Syrniki2.jpg
    19.7 KB · Wyświetleń: 8
  • Like
Reakcje: Gucio

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,020
28
48
Wczoraj pierwszy raz próbowałam syrników. Tylko miałam problem z ciastem, wyszło mi dość rzadkie (coś jak na racuchy) i trudno było je na patelni przewracać. A na zdjęciu h-elen widzę, że ciasto dało się w wałek nawet uformować. Czyli chyba jednak coś skopałam. Robiłam z połowy porcji i po prostu wymieszałam widelcem wszystko w misce.

Aaaa i jeszcze jedno, czy krok "opanierować w mące" jest niezbędny, czy można formować i od razu smażyć?