Syrniki wg tradycyjnego rosyjskiego przepisu*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Syrniki wg.tradycyjnego rosyjskiego przepisu przepis stąd

serniczki_....jpg

*500 g twarogu
*2 jajka
*4 łyżki mąki
*3 łyżki cukru
*1/2 łyżeczki soli
*około pół szklanki oleju do smażenia

Twaróg utrzeć z jajkami,cukrem,mąką i solą.
Mokrymi rękami lepić placuszki,lekko opanierować w mące i smażyć z dwóch stron.
Podawać z miodem,dżemem lub śmietaną.
 

Załączniki

  • serniczki_....jpg
    serniczki_....jpg
    46.8 KB · Wyświetleń: 221
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
...ale mi się ich zachciało
lecker.gif
w sobotę zrobię!
daumen.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ja trafiłam kiedyś na taki przepis (stąd od razu mnie tknęło, że one nie serniki tylko inaczej) i zupełnie o nim zapomniałam. Dziękuję Janeczko, że mi przypomniałaś - ser już kupiłam, będzie pyszny obiadek
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
no i był obiadek:

syrniki.jpg

na zdjęciu akurat są te ze śmietaną i cukrem
lecker.gif
 

Załączniki

  • syrniki.jpg
    syrniki.jpg
    180.4 KB · Wyświetleń: 147

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Moje dzisiejsze śniadanie:
20210307_082141.jpg
 

Załączniki

  • 20210307_082141.jpg
    20210307_082141.jpg
    316 KB · Wyświetleń: 146

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
no i przypomniałam sobie o nich. Podałam z kwaśną smietaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Ile usmażyłam tyle zjadłam (smazyłam z połowy porcji). Pysznie pysznie.
Ser po prosty rozgniotłam widelcem razem z jajkiem i maką. Cukru dodałam tylko pół łyzeczki.

Pokaż załącznik 101480
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,835
113
Pyszne Ci wyszły, aż żałuję, że zużyłam dziś ser na rożki.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Wczoraj zrobiłam. Szybkie i pyszne danie. Podałam ze śmietaną i wiśniową konfiturą. Do powtórki.
Placki formowałam inaczej. Z ciasta zrobiłam wałek i odcinałam nożem ;)
 

Załączniki

  • Syrniki1.jpg
    Syrniki1.jpg
    69.7 KB · Wyświetleń: 16
  • Syrniki2.jpg
    Syrniki2.jpg
    19.7 KB · Wyświetleń: 14
  • Like
Reakcje: Gucio

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Wczoraj pierwszy raz próbowałam syrników. Tylko miałam problem z ciastem, wyszło mi dość rzadkie (coś jak na racuchy) i trudno było je na patelni przewracać. A na zdjęciu h-elen widzę, że ciasto dało się w wałek nawet uformować. Czyli chyba jednak coś skopałam. Robiłam z połowy porcji i po prostu wymieszałam widelcem wszystko w misce.

Aaaa i jeszcze jedno, czy krok "opanierować w mące" jest niezbędny, czy można formować i od razu smażyć?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,835
113
Trochę późna odpowiedź, ale może się jeszcze przyda. :) Panierunek konieczny, ciasto lepi się mocno i będzie przywierać do patelni. Ja posypuje płaski talerz mąką, nabieram łyżką porcję ciasta, umieszczam na mokrej dłoni i druga lekko nadaję kształt, układam na talerzu z mąką. Teraz wierzch posypuję przez sitko warstewką mąki i przenoszę po kolei na patelnię z gorącym tłuszczem. Każdy pewnie wypracuje sobie własny sposób formowania, ale ten mam już opanowany, to pewnie tak zostanie. :)
Dziś usmażyłam z 250 g sera tłustego Piątnicy i sporej łyżki pozostałego Labnehu, z dodatkowym żółtkiem i łyżką mąki. Delikatne i pyszne, z wiśniową konfiturą.
 

Załączniki

  • Syrniki.jpg
    Syrniki.jpg
    206 KB · Wyświetleń: 17

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Tak zachęcałyście, że zachęciłyście. :)
Zrobiłam z pół porcji na kolację. Wyszło mi siedem pysznych placuszków. Podałam z domowym dżemem z jagód kamczackich i truskawek.
 
  • Like
Reakcje: Buka
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy