Syrop czekoladowy*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
to taki domowy "Nesquick"
tyle ze nie lepiacy sie od cukru i bez chemii, a pewnie tez taniej wychodzi.

1 szkl wody
1 szkl cukru
2/3 szkl kakao
szczypta soli

Wszystko razem wymieszac, zagotowac i mieszajac gotowac do lekkiego zgestnienia ok. 2-5 minut.
Przechowywac w lodowce.

Wszystkie
fiesgrins.gif
techniki mieszania dopuszczane. Mozna na sucho, a potem "rozrobic" z odrobina wody, zeby grudki kakao sie rozpadly, albo kakao do goracego syropu... zgodnie z doswiadczeniem wlasnym.
Jesli kakao jest naprawde dobre moze zaistniec potrzeba dodania cukru. W takim wypadku powtornie zagotowac.

Ja robie glownie dla Kuby na sniadanie, ale mozna nasaczac torty, polewac lody i desery...
Jesli mamy uzywac do deserow laska wanilii wskazana do gotowania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A później to się mleka dolewa rozumiem
gruebel_2.gif

Jakie proporcje
icon_question.gif


P.S. ciekawy przepis
gruebel_2.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Chodzi o Nesquik Squeeze do polewania deserow, lodow... W butelce, ktora "stoi na glowie". Do mleka tez chyba mozna dodac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie, chodzi o zwykly nesquik czyli kakao w plynie dla dzieci.
Daje 3 lyzeczki na Kubka kubek mleka sojowego. I jestem naprawde zadowolona, bo mleko to jest troche slodkie, oryginalny syrop koszmarnie slodki i w efekcie pil z wielkim zadowoleniem taaki ulepek
icon_rolleyes.gif

teraz ma cukier ukrocony.

tu oryginalny produkt http://www.nestle.ca/en/products/brands/Ne...p_chocolate.htm
poza tym sa proszki - czekoladowe i truskawkowe. Te na pewno sa w Polsce.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
On co rano ma kakao. W wiekszosci przypadkow powiedzmy 70-80% serwuje spieszacy sie Tata. Plynna forma jest duzo wygodniejsza.