- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Syn mój ma zapalenie gardła i właśnie dzisiaj wyciągnęłam ze spiżarni czarny bez - w sam raz, cieszę się, że przygotowałam go w sezonie.
Zebrać baldachy białego kwiecia czarnego bzu i ususzyć w półcieniu, w przewiewnym miejscu. Wsypać do lnianego woreczka lub zamknąć w słoiku.
Zaparzać w razie przeziębień i bólu gardła.
Można też zasypać świeże kwiaty cukrem. Gdy puści sok, dodać kieliszek wódki. Taki syrop jest pyszny i tez dobrze robi na zaziębienie. Działa znakomicie na anginę.
Zebrać baldachy białego kwiecia czarnego bzu i ususzyć w półcieniu, w przewiewnym miejscu. Wsypać do lnianego woreczka lub zamknąć w słoiku.
Zaparzać w razie przeziębień i bólu gardła.
Można też zasypać świeże kwiaty cukrem. Gdy puści sok, dodać kieliszek wódki. Taki syrop jest pyszny i tez dobrze robi na zaziębienie. Działa znakomicie na anginę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: