Syrop z buraków cukrowych

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
SYROP Z BURAKÓW CUKROWYCH


przepis z Kuchni makrobiotycznej Barbary Kowalewskiej

,,Buraki dokładnie umyć,wyszorować szczoteczką i ewentualnie obrać.Pokroić na małe kawałki ,zalać wodą i ugotować ,aż staną się zupełnie miękkie.
Odcisnąć sok i gotować go tak długo,aż stanie się bardzo gęsty.
Syropu używać zamiast cukru kryształu do słodzenia deserów,a także chleba."

1.pierwszy kłopot to buraki ,nigdzie ich nie mogłam kupić,dopiero znajomu ,,gdzieś" zdobył 4 sztuki(te buraki wielkie są)

2 strasznie brudne były i mycie opornie szło
3Obierać koniecznie w rękawiczkach bo brudzą ręce strasznie
icon_mrgreen.gif

4 Starłam na tarce na plasterki ,a to straszna praca ,lepiej jakoś mechanicznie lub na takiej tarce do kapusty ,ale wtedy uwaga na palce
icon_wink.gif

5 wyszło tego dużo ,włozyłam so garnka ,a właściwie taki kocioł ,sama byłam ździwiona ,że taki mam w piwnicy
icon_smile.gif
,zalałam wodą i 2-3 godziny gotowałam
5Jak przestygło przecedziłam a buraki wycisnełam ręcznie przez gazę -pamiętać o rękawiczkach
icon_exclaim.gif

5 Długo odkryte się gotowało ,oj długo ,ładne karmelowe się robiło ,ale jak gęstniało to strasznie mało się robiło
icon_neutral.gif

6 przelałam do PIĘCIU
gruebel_2.gif
tylko słoiczków ,każdy chyba 200ml jest i zamknęła
7 Jeden zużyłam do jakiś pierników w ciągu tygodnia ,a 4 pasteryzowała 20 minut

Praca straszna ,wychodzi strasznie mało ,ale jest pyszny ,palcem można go wyjeść
icon_wink.gif
icon_rolleyes.gif

Mój jest brązowy ,słodki ,karmelowo smakuje +coś ,ładnie pachnie
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
993
113
Margot, podziwiam Cię za Twoje dokonania kulinarne i entuzjazm do nowości.
anbetung.gif
anbetung.gif
Chciałabym być Twoją sąsiadką.....
mniam.gif
icon_mrgreen.gif
I bardzo żałuję, że nie fotografujesz swoich dzieł. Może dasz się przekonać do aparatu?
icon_smile.gif



I pomyśleć, że w sezonie buraczanym kilkakrotnie omijałam zgubione z samochodów buraki cukrowe....
baa.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif

Joanno zawstydzasz mnie
bussi.gif

To ja Ciebie podziwiam i dziękuję za pyszne serniki ,ale nie tylko ....
Myślałam kiedyś o aparacie cyfrowym ,tylko trochę drogie
icon_rolleyes.gif
,a i zdjęć nie umię robić
icon_sad.gif

Teraz zbieram na Kicię ,któryś raz
baa.gif
icon_mrgreen.gif

Ja też chciałabym być twoją sąsiadką i połowy CinCinków
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
993
113
Aparaty cyfrowe są w różnych cenach - można nawet kupić na bezprocentowe raty...
icon_smile.gif

Piszesz, że nie umiesz robić zdjęć. Ja też nie umiem, a robię!
icon_mrgreen.gif


A mnie KIĆ nigdy (na szczęście! ) nie pociągał....
icon_smile.gif
Nie lubię czerwonego i jestem niepoprawnie manualna.
icon_smile.gif

Nie posuwam się co prawda do zachowań Nigelli i nie rozrywam w rękach gorącego kurczaka, ale lubię czuć ciasto pod łapkami....
icon_mrgreen.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Ja miałam 10 buraków i robiłam przy pomocy sokownika. Ale po odparowaniu został mi tylko 1/2 litrowy słoik, więc chyba więcej na to nie pójdę
icon_sad.gif
Papranina z tym straszna...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
993
113
miszka52 @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434792Ja miałam 10 buraków i robiłam przy pomocy sokownika. Ale po odparowaniu został mi tylko 1/2 litrowy słoik, więc chyba więcej na to nie pójdę
icon_sad.gif
Papranina z tym straszna...
O, sokownik to dobra myśl! Jak w sezonie upoluję buraki, spróbuję!
icon_smile.gif

Margot @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434793to jak ja ,ale ten waniliowy mi się podoba
to fakt
Waniliowy, mówisz.....
Chyba nie chcę wiedzieć, jak wygląda......
fiesgrins.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Pokażę ale później bom dziś dopiero siadła. A w necie jakoś nie widzę zdęcia... syrop jest w słoiczku takim jak dżemy, zresztą nawet między dżemami i konfiturami stał. Gęsty i ciemny, firma dystrybucyjna z Niemiec,a na wieczku napisano Tamara.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,503
304
83
Cinka @ 28 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1248187Pokażę ale później bom dziś dopiero siadła. A w necie jakoś nie widzę zdęcia... syrop jest w słoiczku takim jak dżemy, zresztą nawet między dżemami i konfiturami stał. Gęsty i ciemny, firma dystrybucyjna z Niemiec,a na wieczku napisano Tamara.
Aaaa, to już kojarze, dotychczas tego typu buraczana melase woziłam zza Odry...

Natomiast w Netto widziałąm sery żółte plasterkowane jakie tez z Aldiego przywożę; pakowane po 400 g w bardzo przyzwoitej cenie ( ca 9 zl/opakowanie), na oko to samo. Najlepszy z nich to Tilsiter, potem Butterkaese, a Gouda i Edam wlaściwie sie od siebie nie różnią - to tak OT.
 

Moniak

Member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,695
23
38
Ja kupuję taką niemiecką, tylko w plastikowej butelce. Zamawiam u znajomych. Kosztuje ok. 1,5 euro chyba. Bardzo smaczna.
Jadłam polskie ekologiczne niby i nie były tak dobre.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Wrrrróć! Ten syrop z Aldiego - a nie z Netto, dopiero mnie olśniło że się pomyliłam jak wspomniałaś o Aldim - przepraszam. Syrop z buraków kupiłam w Aldi
ugly_08.gif
przepraszam za zamieszanie
icon_redface.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,503
304
83

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Się ciesz że masz ten za Odrą - tam na pewno dużo szerszy asortyment niż w tych naszych w Polsce, bida z nendzom
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,503
304
83
Cinka @ 28 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1248247Się ciesz że masz ten za Odrą - tam na pewno dużo szerszy asortyment niż w tych naszych w Polsce, bida z nendzom
icon_wink.gif
Aldi z zalozenia jest bida z nendzom. Maly wybór i niskie ceny.

W Heringsdorfie Aldi i Edeka na jednym stoją placu. Do Aldiego po jedne rzeczy, do Edeki ( gdzie wyraźnie drożej) po inne, a i oferta nieporównanie bogatsza.
Przykład : w Aldim nie dostane proszku do prania Persil, w Edece - tak. W Aldim musze zapłacić gotówką, w Edece plastik zalatwia sprawę.
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,503
304
83
Moniak @ 29 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1248415To szukaj tej niemieckiej melasy: http://allegro.pl/syrop-melasa-450g-grafsc...2026694614.html
Jest jeszcze w plastikowej butelce (byłam przekonana, że dawałam linka) i jest bardzo smaczna. Ponoć w Niemczech jest bardzo popularna.
Znam tę melasę i kupuję. W plastiku jest taka:
http://thegermanshop.com.au/Shop/index.php...;products_id=15
ale tu sie placi sporo za opakowanie, bo jest "niekapka"

Jest jeszcze innej firmy "hamburska" jasna i ciemna,

oraz jeszcze inna w słoikach, o taka:
http://www.ostprodukte-versand.de/cnr-26_5...Ueberruebe.html