- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytrusów
tu jest oryginał
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta...Cten-sirup.html
przepis przetłumaczony takim internetowym tłumaczem-Sini dziękuję
wychodzi 1i1/2 litra
składniki:
900 ml wody
100 ml białego wina
100 ml soku pomarańczowego
sok z 1 cytryny
550 g cukru
1/2 laski wanilii
10 rozkwitłych gron kwiatów czarnego bzu(ja dałam z 16)
2 pomarańcze pokrojone w plastry
2 cytryny pokrojone w plastry
wykonanie
Ugotowałam syrop z wody,wina ,soku pomarańczowego,soku z cytryny, cukru i przepołowionej wanilii
Dodałam kwiaty czarnego bzu,plastry pomarańczy i cytryny i raz zagotowałam
Odstawiłam na 1i 1/2 dnia(w przepisie jest na 2 dni)
Przecedziłam przez sitko i wlałam do butli zamknęłam korkiem (chyba jeszcze zaleję ten korek woskiem)
Ale resztę rozleje do słoiczków i będę pasteryzować .Petra poleca mrozić w małych porcjach
Mi ten syrop bardzo smakuje(rozcieńczony wodą)
wybaczcie ale nie potrafię fotografować syropu


tu jest oryginał
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta...Cten-sirup.html
przepis przetłumaczony takim internetowym tłumaczem-Sini dziękuję

wychodzi 1i1/2 litra
składniki:
900 ml wody
100 ml białego wina
100 ml soku pomarańczowego
sok z 1 cytryny
550 g cukru
1/2 laski wanilii
10 rozkwitłych gron kwiatów czarnego bzu(ja dałam z 16)
2 pomarańcze pokrojone w plastry
2 cytryny pokrojone w plastry
wykonanie
Ugotowałam syrop z wody,wina ,soku pomarańczowego,soku z cytryny, cukru i przepołowionej wanilii
Dodałam kwiaty czarnego bzu,plastry pomarańczy i cytryny i raz zagotowałam
Odstawiłam na 1i 1/2 dnia(w przepisie jest na 2 dni)
Przecedziłam przez sitko i wlałam do butli zamknęłam korkiem (chyba jeszcze zaleję ten korek woskiem)
Ale resztę rozleje do słoiczków i będę pasteryzować .Petra poleca mrozić w małych porcjach
Mi ten syrop bardzo smakuje(rozcieńczony wodą)

wybaczcie ale nie potrafię fotografować syropu


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: