- Lis 30, 2009
- 353
- 0
- 0
CIASTO
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powidła
1 szklanka mleka
2 całe jajka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając dżem , mąkę z kakao i sodą. Wlać mleko. Ubić z białek pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymięszać łyżką.
Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
SER
1 1/2 kg sera
1 kostka margaryny
1/2 kg cukru ( proponuje według gustu )
1 budyń śmietankowy
6 jaj
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser zmielić . Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Ubić pianę z białek (ważne aby była bardzo sztywna - podczas ubijania można dodać szczypte soli ), dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką.
WYKONANIE CIASTA
Placek przekroić wzdłuż na 9 pasków. Ułożyć w formie 4 paski placka i 5 pasków sera , na przemian. Drugą warstwę układać odwrotnie : 5 pasków placka i 4 paski sera. Piec około godziny . po wystudzeniu polać polewą
Życzę udanych wypieków
Zdjęcie ciasta wrzucę przy najbliższej okazji , gdy będę go piekła. Polecam
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powidła
1 szklanka mleka
2 całe jajka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając dżem , mąkę z kakao i sodą. Wlać mleko. Ubić z białek pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymięszać łyżką.
Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
SER
1 1/2 kg sera
1 kostka margaryny
1/2 kg cukru ( proponuje według gustu )
1 budyń śmietankowy
6 jaj
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser zmielić . Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Ubić pianę z białek (ważne aby była bardzo sztywna - podczas ubijania można dodać szczypte soli ), dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką.
WYKONANIE CIASTA
Placek przekroić wzdłuż na 9 pasków. Ułożyć w formie 4 paski placka i 5 pasków sera , na przemian. Drugą warstwę układać odwrotnie : 5 pasków placka i 4 paski sera. Piec około godziny . po wystudzeniu polać polewą
Życzę udanych wypieków
Zdjęcie ciasta wrzucę przy najbliższej okazji , gdy będę go piekła. Polecam
