- Lut 11, 2009
- 4
- 0
- 0
Znalazłam w internecie ciekawy przepis, więc postanowiłam się nim z Wami podzielić.
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis11970.html
Szachownica serowo-makowa
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
20 dag margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg białego 2-krotnie mielonego
100 g masła
0.7szklanki cukru
3 jajka
2opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
2 łyzki kakao
4 łyżki mleka
Masa makowa
0.5 kg maku
100 g bakalii
0.5 szklanki cukru
2 jajka
0.5 opakowania cukru waniliowego
olejek migdałowy(kilka kropel)
sok z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników.Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem.Stopniowo dodawać masło i dalej ucierać. Dodać ser i budyń. Rozetrzeć na pulchną masę.
Masa makowa:
Mak sparzyć gorącą wodą. Jak wystygnie odcedzić, 2-krotnie zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Szachownica:
Ser podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część zostawić a drugą układać na kruchym cieście w podłużne pasy na przemian z makiem do wyczerpania obu mas.Teraz pozostały ser podzielić znów na pół i do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać. Teraz układać na pierwszej warstwie, tam gdzie ser biały to ser z kakaem, a tam gdzie mak to ser biały.Warstwy wyrównać i wstawić do piekarnika o temp. 180 - 200 stopni na około 40 - 50 min.(ale to zależy od piekarnika- trzeba poprostu sprawdzać
Placek po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą, robiąc cienkie pasy tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny.
Uwagi:
1. Masę makową z braku czasu (-czytaj z lenistwa
)użyłam z puszki.
2. Masę serową wykonałam z 1 kg. sera, a nie z 1i1/2 kg jak jest w oryginalnym przepisie ( zmniejszyłam tylko ilość sera- reszta składników pozostała bez zmian; Z opinii osób postronnych wnioskuję, że nie wpłynęło to na pogorszenie smaku ciasta).
3. Do sera dodałam budyń bez cukru, więc zwiększyłam jego ilość z 0.7 do 1 szklanki.
4. Przy wykonywaniu szachownicy nie zmniejszyłam ilości kakao, ani mleka.
5. ser wykorzystałam "gotowy"- Twaróg śmietankowy tłusty President.
6. Ciasto dzień odleżało (dziewczyna mojego brata uważa, że serniki powinny jeden dzień odstać. Osobiście nigdy wcześniej tego nie praktykowałam pałaszując je jeszcze ciepłe
).
7. Nie ozdabiałam już ciasta polewą "tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny".
8. Zdjęcia brak z powodów technicznych.
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis11970.html
Szachownica serowo-makowa
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
20 dag margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg białego 2-krotnie mielonego
100 g masła
0.7szklanki cukru
3 jajka
2opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
2 łyzki kakao
4 łyżki mleka
Masa makowa
0.5 kg maku
100 g bakalii
0.5 szklanki cukru
2 jajka
0.5 opakowania cukru waniliowego
olejek migdałowy(kilka kropel)
sok z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników.Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem.Stopniowo dodawać masło i dalej ucierać. Dodać ser i budyń. Rozetrzeć na pulchną masę.
Masa makowa:
Mak sparzyć gorącą wodą. Jak wystygnie odcedzić, 2-krotnie zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Szachownica:
Ser podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część zostawić a drugą układać na kruchym cieście w podłużne pasy na przemian z makiem do wyczerpania obu mas.Teraz pozostały ser podzielić znów na pół i do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać. Teraz układać na pierwszej warstwie, tam gdzie ser biały to ser z kakaem, a tam gdzie mak to ser biały.Warstwy wyrównać i wstawić do piekarnika o temp. 180 - 200 stopni na około 40 - 50 min.(ale to zależy od piekarnika- trzeba poprostu sprawdzać

Placek po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą, robiąc cienkie pasy tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny.
Uwagi:
1. Masę makową z braku czasu (-czytaj z lenistwa

2. Masę serową wykonałam z 1 kg. sera, a nie z 1i1/2 kg jak jest w oryginalnym przepisie ( zmniejszyłam tylko ilość sera- reszta składników pozostała bez zmian; Z opinii osób postronnych wnioskuję, że nie wpłynęło to na pogorszenie smaku ciasta).
3. Do sera dodałam budyń bez cukru, więc zwiększyłam jego ilość z 0.7 do 1 szklanki.
4. Przy wykonywaniu szachownicy nie zmniejszyłam ilości kakao, ani mleka.
5. ser wykorzystałam "gotowy"- Twaróg śmietankowy tłusty President.
6. Ciasto dzień odleżało (dziewczyna mojego brata uważa, że serniki powinny jeden dzień odstać. Osobiście nigdy wcześniej tego nie praktykowałam pałaszując je jeszcze ciepłe

7. Nie ozdabiałam już ciasta polewą "tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny".
8. Zdjęcia brak z powodów technicznych.
Ostatnią edycję dokonał moderator: