- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113

absolutnie doskonałe , przepis stad
przetłumaczony przez kochaną Dziunię
Szafranowe Brioszki
425g mocnej białej mąki umieszczonej w zamrażarce na ok. 15-20 minut
330g zimnego masła pokrojonego na kostki
1 opakowanie drożdży suchych
75g cukru
duża szczypta szafranu
60ml ciepłej wody ok. 30 *C
5 jajek, zimnych
1 łyżka twarożku
szczypta soli
1 jajko
Zimne masło zmiksować na gładką i puszystą masę, odstawić do lodówki.
Rozpuścić drożdże w wodzie z szafranem i łyżeczką cukru. Używając haka do ciasta drożdżowego wymieszaj mikserem z drożdżową miksturą resztę cukru, twarożek, jajka, sól i makę. Miksuj wszystko na niskim biegu, aż będzie gładkie. Przestaw mikser na wyższy bieg i kontunuuj miksowanie 6-7 minut. Dodaj zimne masło w kilku porcjach dokładnie wszystko miksując.
Przełóż ciasto do czystej miski nakryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Natłuść masłem foremki.
Wyjmij ciasto na blat i lekko odgazuj. Będzie trochę klejące. Podziel na 10-12 równych części na brioszki, lub na 2-3 części na bochenki. Formując brioszki oderwij z każdego kawałka małą część, uformuj z obu części kulki i wetknij mniejszą w większą. Nakryj foremki folią i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Rozkłóć jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj ostrożnie brioszki.
Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż się zezłocą. Studź na kratce.
