Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Szafranowe Brioszki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 965266" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]51674[/ATTACH]</p><p>absolutnie doskonałe , <a href="http://whatsforlunchhoney.blogspot.com/2010/03/easter-treats-buttery-saffron-brioche.html" target="_blank">przepis stad </a></p><p>przetłumaczony przez kochaną <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=961149" target="_blank">Dziunię </a></p><p><strong>Szafranowe Brioszki</strong></p><p></p><p>425g mocnej białej mąki umieszczonej w zamrażarce na ok. 15-20 minut</p><p>330g zimnego masła pokrojonego na kostki</p><p>1 opakowanie drożdży suchych</p><p>75g cukru</p><p>duża szczypta szafranu</p><p>60ml ciepłej wody ok. 30 *C</p><p>5 jajek, zimnych</p><p>1 łyżka twarożku</p><p>szczypta soli</p><p>1 jajko</p><p></p><p>Zimne masło zmiksować na gładką i puszystą masę, odstawić do lodówki.</p><p>Rozpuścić drożdże w wodzie z szafranem i łyżeczką cukru. Używając haka do ciasta drożdżowego wymieszaj mikserem z drożdżową miksturą resztę cukru, twarożek, jajka, sól i makę. Miksuj wszystko na niskim biegu, aż będzie gładkie. Przestaw mikser na wyższy bieg i kontunuuj miksowanie 6-7 minut. Dodaj zimne masło w kilku porcjach dokładnie wszystko miksując.</p><p>Przełóż ciasto do czystej miski nakryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.</p><p>Natłuść masłem foremki.</p><p>Wyjmij ciasto na blat i lekko odgazuj. Będzie trochę klejące. Podziel na 10-12 równych części na brioszki, lub na 2-3 części na bochenki. Formując brioszki oderwij z każdego kawałka małą część, uformuj z obu części kulki i wetknij mniejszą w większą. Nakryj foremki folią i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.</p><p>Rozkłóć jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj ostrożnie brioszki.</p><p>Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż się zezłocą. Studź na kratce. </p><p>[ATTACH=full]51675[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 965266, member: 592"] [ATTACH=full]51674[/ATTACH] absolutnie doskonałe , [URL="http://whatsforlunchhoney.blogspot.com/2010/03/easter-treats-buttery-saffron-brioche.html"]przepis stad [/URL] przetłumaczony przez kochaną [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=961149"]Dziunię [/URL] [B]Szafranowe Brioszki[/B] 425g mocnej białej mąki umieszczonej w zamrażarce na ok. 15-20 minut 330g zimnego masła pokrojonego na kostki 1 opakowanie drożdży suchych 75g cukru duża szczypta szafranu 60ml ciepłej wody ok. 30 *C 5 jajek, zimnych 1 łyżka twarożku szczypta soli 1 jajko Zimne masło zmiksować na gładką i puszystą masę, odstawić do lodówki. Rozpuścić drożdże w wodzie z szafranem i łyżeczką cukru. Używając haka do ciasta drożdżowego wymieszaj mikserem z drożdżową miksturą resztę cukru, twarożek, jajka, sól i makę. Miksuj wszystko na niskim biegu, aż będzie gładkie. Przestaw mikser na wyższy bieg i kontunuuj miksowanie 6-7 minut. Dodaj zimne masło w kilku porcjach dokładnie wszystko miksując. Przełóż ciasto do czystej miski nakryj i wstaw do lodówki na 24 godziny. Natłuść masłem foremki. Wyjmij ciasto na blat i lekko odgazuj. Będzie trochę klejące. Podziel na 10-12 równych części na brioszki, lub na 2-3 części na bochenki. Formując brioszki oderwij z każdego kawałka małą część, uformuj z obu części kulki i wetknij mniejszą w większą. Nakryj foremki folią i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. Rozkłóć jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj ostrożnie brioszki. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż się zezłocą. Studź na kratce. [ATTACH=full]51675[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Szafranowe Brioszki
Top
Bottom