Szalotki z rodzynkami i aceto balsamico

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi od Agnieszki Kręglickiej z "Wysokich Obcasów" z Gazety Wyborczej. Lubię ocet balsamiczny i potrawy z jego udziałem. Lubię też szalotki, a ponieważ w nieodległym supermarkecie są w ciągłej sprzedaży, robię ten dodatek do mięs dosyć często. Może i Wam się przyda i zasmakuje.
Składniki (dla 3 - 4 osób)
50 dkg obranych szalotek (albo malutkich cebulek)
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku
pól łyżki suszonego tymianku
łyżka ciemnych rodzynek
2 łyżki miodu ( ja biorę gryczany, ale może być inny)
3 łyżki octu balsamicznego (im ocet lepszej jakości, tym danie smaczniejsze)
sól, pieprz

Szalotki smażymy w całości na maśle, aż zmiękną i się zrumienią. Wtedy dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i tymianek, rodzynki oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażamy, po czym dodajemy miód i ocet balsamico. Dusimy razem, aż sos zgęstnieje. Gorące szalotki w słodkim sosie podajemy do ciemnych mięs, jak wołowina lub wieprzowina. Doskonałe są z polędwiczkami wieprzowymi lub polędwicą wołową.

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Przepraszam, że dopiero teraz
icon_redface.gif
piszę.
Robiłam w ten sposób szalotki już jakiś czas temu i są naprawdę kapitalne!! Bardzo dziękuję za przepis
cvety.gif

Jutro też je zrobię
fiesgrins.gif

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Bardzo ciekawy przepis, jak ja go przeoczyłam to nie wiem. Będę musiała wypróbować przy najbliższej okazji.

A odnośnie tych szalotek. Ostatnio straszny problem miałam z kupieniem. Mieszkam na Grochowie, to w miarę blisko Ciebie. Czy mogłabyś zdradzić w którym supermarkecie je kupujesz? Jak nie chcesz tutaj to może w wiadomości prywatnej.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
To żadna tajemnica. Są w ciągłej sprzedaży w ELEA (teraz chyba Simply) róg Meksykańskiej i Saskiej oraz w delikatesach Alma na Zwycięzców ( za Saską). Czasem, nawet dość często, tuż przy moim domu w Carrefourze. Wszystko w odległości 2 - 3 ulic. Są paczkowane w siatkach po 25 dkg. Ja je przechowuję nawet ponad miesiąc w dolnej szufladzie lodówki. Zawsze mam żelazny zapas.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy