Szare kluski ziemniaczane*

Qrtschak

Member
Gru 31, 2012
238
0
0
zdjęcie pierwsze - kluski klasyczne - gumiklyjzy

zdjęcie drugie - kluski śląskie, ciemne, szare --> ciemnieją doskonale nie spotkałem jeszcze ziemniaka (kartofla) który by tego nie potrafił
icon_razz.gif


zdjęcie trzecie - jedne i drugie po ugotowaniu
icon_smile.gif



pozdrawiam
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC_1733.jpg
    DSC_1733.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC_1729.jpg
    DSC_1729.jpg
    82.9 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC_1802.jpg
    DSC_1802.jpg
    73.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Qrtschak

Member
Gru 31, 2012
238
0
0
Jak tylko dotrę do domu napiszę co i jak
icon_smile.gif


Dziś dokupię jeszcze innych ziemniaków ... może takich o których pisze Joanna że nie ciemnieją

jakieś konkretne gatunki ??

 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Oj ale Qrtchak nas tym kolorem podpuszcza
icon_wink.gif


Szare i u mnie wychodza szare choc czasem mam problem z odroznieniem salatkowych od macznych, bo nie pisza jaka odmiana.
Moje szare przy tych okraglych brzydkie
icon_wink.gif
 

Qrtschak

Member
Gru 31, 2012
238
0
0
Witam o poranku
icon_smile.gif


Przepis może być taki jak na początku tematu. Choc przyznam że szkoda czsu na takie zabawy z gramami i takie tam.

Obieram ziemniaki, tyle ile potrzeba odkładam jednego większego resztę gotuje.

Surowego trę na drobnej tarce i powstałą masę zostawiam na sitku by obciekła.*

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę ( sztamfuje) i mieszam z surowym. Wykładam do miski dziele na 4 i 1/4 (ćwiartkę) wsypuję mąki ziemniaczanej szczypta soli

i zagniatam ... na ciepło by były gładkie
icon_smile.gif



* I tu jest sprawa koloru. Jeżeli kluski mają być bardzo ciemne ziemniaka można potrzeć już rano do obiadu masa ściemnieje

Drugim sposobem na ciemne kluski jest zostawieni już uformowanych, takie ciemniej szybciej ale tez obsychają i muszą być przykryte
icon_smile.gif


Jeżeli takie kluchy zostawicie na całą dobę (bez obaw będą dobre) na drugi dzień można uzyskać prawie czarne
icon_smile.gif



Smacznie pozdrawiam.


PS jest jeszcze kwestia odciskania startej masy. Po ugotowaniu widzimy jakie są ziemniaki. Jezeli bardzo wodnite masa musi być sucha najlepiej odcisnieta przez szmatke.
Natomiast gdy są suche wystarczy obciekanie na sitku.


:D
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy