Z kruchego ciasta, z pyszną cukrową skorupką na wierzchu
blaszka 17 x 24 cm
składniki
Składniki ciasta:
30 dag mąki
15 dag cukru
10 dag masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz:
4 duże jabłka
3 -4 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki grubego cukru kryształu (do posypania)
sposób przygotowania
Składniki ciasta wsypać na stolnicę, wyrobić ciasto siekając najpierw nożem, a kiedy już będą składniki dobrze rozdrobnione i połączone ze sobą, zagnieść szybko ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na pół. Każdą połówkę rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki.
Jedną połówką ciasta wykleić dno foremki, na nim rozłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta. Posypać na wierzchu grubym cukrem kryształem. Ponakłuwać ciasto do spodu zaostrzonym patyczkiem (zapobiega to zakalcowi).
Piec ok. 40-50 minut.

blaszka 17 x 24 cm
składniki
Składniki ciasta:
30 dag mąki
15 dag cukru
10 dag masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz:
4 duże jabłka
3 -4 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki grubego cukru kryształu (do posypania)
sposób przygotowania
Składniki ciasta wsypać na stolnicę, wyrobić ciasto siekając najpierw nożem, a kiedy już będą składniki dobrze rozdrobnione i połączone ze sobą, zagnieść szybko ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na pół. Każdą połówkę rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki.
Jedną połówką ciasta wykleić dno foremki, na nim rozłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta. Posypać na wierzchu grubym cukrem kryształem. Ponakłuwać ciasto do spodu zaostrzonym patyczkiem (zapobiega to zakalcowi).
Piec ok. 40-50 minut.