Szarlotka dla leniwych

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Upiekłam ją. Na spodzie nie całe sypkie mi się nasączyło i pozostał taki miał. Nie bardzo widziałam jakie te plastry muszą być duże, starałam się nie przesadzić...
Całkiem smaczne ciastko - ale baaardzo słodkie
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Rowniez upieklam wczoraj na niedziele. Duza zalete tego ciasta jest szybkie przygotowanie.
Mnie spod sie ladnie podpiekl i byl chrupiacy. Ciasto rzeczywiscie jest troszke slodkie, ale zawsze mozna zmniejszyc ilosc cukru, albo nie dodawac go do jablek. Bardzo smaczne i wilgotne, taki inny jablecznik...jak ktos lubi jablka i kasze manna to idealny deser.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
juz wiem.
Roznica miedzy ta szarlotka, a szarlotka Layli to 3 lyzki cukru + cukier waniliowy jako dodatek do jablek.

Ja daje tylko starte, kwasne jablka i nie byla za slodka. Widocznie robi to znaczna roznice.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Przepraszam za nie doszukanie, ale doprowadza mnie niekiedy do białej gorączki szukanie czekokolwiek na cin cinie przed wszystkim z uwagi na ograniczenia długość słów. Po szukaniu słowa "sos", którego nie można wyszukać bo jest za krótkie, a w końcu to się wiążę z gotowanie i nie powinno się przy tym jakoś szczególnie kombinować dałam sobie spokój. Niestety jestem inaczej przyzwyczajona wyszukiwać takie bazy danych, w jakich cały cin cin siedzi i na jakich opiera się wyszukiwarka, a więc jeszcze raz przepraszam za nie doklejenie.

Ja dodałam do swojej jabłka lobo.

A masła daję na oko w zależności od tego jak bardzo soczyste są jabłka. Dlatego położenie samego tłuszczu na wierzchu nie zawsze się sprawdza. Moja mama piecze tą szarlotkę w kółko i kiedyś też kładła na wierzchu, ale nie zawsze jej się wszystkie suche składniki "zamoczyły".

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
bardzo kwasne i bardzo soczyste jablka to np. macintosh lub jeszcze lepiej cortland.
Jak sie je utrze i doda z sokiem to nie ma mowy, zeby ciasto nie namoklo. A warstwa pomiedzy jablkami jest az zwarta i przypomina w konsystencji ser i jest kwaskowa jak ser.

Lobo sa dosc slodkie. Soczyste jesli dobrze przechowywane.
Nie lubie tej odmiany. Wnetrze jeszcze w porzadku, ale maja gruba, gumowata skore.
W Polsce dobre tez beda swieze antonowki.

Tak, trzeba wiedziec czego szukac. W tym przypadku wyraz "sypana" lub "manna" sa kluczami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy