60dkg mąki
3 małe lub 2 duże jajka
250g margaryny
1 szklanka cukru
łyzka płaska proszku do pieczenia
1kg jabłek
cukier waniliowy
3-4 łyzki cukru
cukier puder
Zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 ciasta włozyc do lodówki, 1/3 owinąc w folię i do zamrażalnika. I w zamrażalniku i w lodówce ciasto ma leżeć kolo godzinki.
Jabłka obrać zetrzeć na dużych oczkach tarki. Zasypać cukrem i odstawić na 30-40 minut. odcisnąć z soku jabłka i dodac cukier waniliowy, sprawdzać smak, żeby nie był za słodkie.
Ciastem z lodówki wykleić formę, na to wyłożyć jabłka i zetrzeć ciasto z zarażalnika. Piec około 40 minut w 180-200 stopniach.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
3 małe lub 2 duże jajka
250g margaryny
1 szklanka cukru
łyzka płaska proszku do pieczenia
1kg jabłek
cukier waniliowy
3-4 łyzki cukru
cukier puder
Zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 ciasta włozyc do lodówki, 1/3 owinąc w folię i do zamrażalnika. I w zamrażalniku i w lodówce ciasto ma leżeć kolo godzinki.
Jabłka obrać zetrzeć na dużych oczkach tarki. Zasypać cukrem i odstawić na 30-40 minut. odcisnąć z soku jabłka i dodac cukier waniliowy, sprawdzać smak, żeby nie był za słodkie.
Ciastem z lodówki wykleić formę, na to wyłożyć jabłka i zetrzeć ciasto z zarażalnika. Piec około 40 minut w 180-200 stopniach.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
