Szarlotka przepyszna - superkrucha

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Chyba się jutro wybiorę po jabłka na szarlotkę
lecker.gif

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Piekłam wczoraj - jest rewelacyjna , krucha - pychotka po prostu ! Na pewno do powtórzenia , i to nie raz !
lecker.gif

Elu , dziękuję za świetny przepis !
daumen.gif

Jedyna zmiana z mojej strony to surowe jabłka zamiast duszonych - na wszelki wypadek podpiekłam spód ( jakieś 10-15 minut ) , żeby mi się nie rozpaćkał od surowych jabłek .

Załączniki

• krucha_szarlotka4.jpg
    krucha_szarlotka4.jpg
    55.4 KB · Wyświetleń: 1
  • krucha_szarlotka6.jpg
    krucha_szarlotka6.jpg
    47.5 KB · Wyświetleń: 1
  • Like
Reakcje: Ela83

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
mniam zdjęcie
mniam.gif
cieszę się, że smakowała szarlotka
lecker.gif

pochwaliłam się mojej Mamie,że przepis się cincinkom podoba i Mama się ucieszyła bardzo
icon_biggrin.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Bardzo ciekawy przepis.

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Właśnie się piecze. Dałam bardzo dużo surowych jabłek,wiec podpiekłam spód. Wygląda i pachnie wspaniale, zobaczymy jak będzie smakować
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
No tak, można się było tego spodziewać. Pycha!!!!!!!!!! Do tego lody i adwokat = czysta rozpusta. dzięki za przepis, wchodzi do częstych powtórek. Szkoda tylko ze nie mam antonówek, więc muszę w tym roku zrobić zapasy w słojach.

• Like

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
hofi, cieszę się bardzo że smakowała szarlotka
icon_biggrin.gif

też myślę o zapakowaniu jabłek do słoików, tylko jeszcze nie wiem jakich
icon_mrgreen.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Pyszna. Ciasta nie zamrażałam, a tylko trochę pobyło w lodówce.Jabłka domowej roboty-antonówki + trochę suszonej wiśni.
lecker.gif

Załączniki

• szarlotka_krucha.jpg
    szarlotka_krucha.jpg
    157.2 KB · Wyświetleń: 1
  • Like

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Ela83 @ 8 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=820210hofi, cieszę się bardzo że smakowała szarlotka
icon_biggrin.gif

też myślę o zapakowaniu jabłek do słoików, tylko jeszcze nie wiem jakich
icon_mrgreen.gif
Kochana, do słojów tylko antonówki. Próbowałam już różne jabłka: lobo, gala, koksa, goldeny, cukrówki, celesta, ligol i inne, ale nic tak nie pachnie i nie smakuje jak szarlotka z antonówkami. Nie wiem jakie są jabłka podobne do antonówek, może ktoś wie i powie. Buka pisała jaki ma sposób na robienie zapasów słoikowych z jabłkami, no i zrobiłam, ale już są zjedzone.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
hofi @ 9 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=820598Kochana, do słojów tylko antonówki. Próbowałam już różne jabłka: lobo, gala, koksa, goldeny, cukrówki, celesta, ligol i inne, ale nic tak nie pachnie i nie smakuje jak szarlotka z antonówkami. Nie wiem jakie są jabłka podobne do antonówek, może ktoś wie i powie. Buka pisała jaki ma sposób na robienie zapasów słoikowych z jabłkami, no i zrobiłam, ale już są zjedzone.
Hofi- moim zdaniem oprócz antonówek najlepiej nadają się szare renety i tylko tych dwóch używam.
wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (jaxja @ 25 Jan 2009, 00:02 ) index.php?act=findpost&pid=810915Czy dodatek drożdzy powoduje, że ciasto ma inny smak niż zwykłe kruche bez drożdzy?
Ciasto krucho-drozdzowe jest przede wszystkim inne w konsystencji.
Sprobuje z tego przepisu upiec placek ze sliwkami.
Mialam genialny przepis z gazety, ktory zgubilam i zapomnialam. Po ponad 10ciu latach ciagle go szukam.

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
1
0
Się piecze
banana.gif
. Dałam szare renety i ubitą pianę, bo nie miałam pomysłu do czego wykorzystać te 3 białka
icon_redface.gif
Czekam z niecierpliwością

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
Stale mam nadzieję, że będzie smakowała szarlotka
icon_biggrin.gif
ja swoją właśnie wyłączyłam
białek używam do panierowania kotletów, dodaję mleko/śmetanę i przypary i troszkę mąki i sie nie marnują, albo robię jajecznicę-dodaję kilka jajek (2-3 szt.) do tych białek i jest jedzonko dla 2-3 osób
zainspirowana przepisem na szarlotkę BeatySz górę ciasta ułożyłam w formie nieregularnych placuszków - fajnie to wygląda
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ponieważ bardzo lubię szarlotki wszelakie więc i ten przepis już wypróbowałam, robiło się piorunem. Ciasta wierzchniego nie mroziłam, bo gdzież bym miała ochotę czekać 1,5 godziny
icon_rolleyes.gif
i nie ścierałam na tarce tylko ułożyłam placuszki ( jak u mojej mamy).
Ciasto po upieczeniu było rzeczywiście bardzo kruche i delikatne, ale niedługo potem zrobiło to co zwykle, czyli zmiękło od jabłek, no cóż, większość szarlotek tak ma. Ale bardzo mi smakuje, jakże by inaczej.

materiał dowodowy:

szarlotka_ciasto_z_dro_d_ami_001.jpg

szarlotka_ciasto_z_dro_d_ami_002.jpg

Załączniki

• szarlotka_ciasto_z_dro_d_ami_001.jpg
    szarlotka_ciasto_z_dro_d_ami_001.jpg
    91.2 KB · Wyświetleń: 3
  • szarlotka_ciasto_z_dro_d_ami_002.jpg
    szarlotka_ciasto_z_dro_d_ami_002.jpg
    106.8 KB · Wyświetleń: 3
  • Like

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
moja jest dziś też krucha (drugi dzień), ale może to dlatego, że jakoś bardziej mi sie upiekła (lekko brązowa wyszła)
icon_biggrin.gif

cieszę się Beatko, że wypróbowałaś (ja też nie mrożę ciasta, ścieram na tarce takie miękkie kawałki
icon_wink.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy