- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
Prosta, szybka i smaczna szarlotka dla dietkujących Soutch Beach i Montiego:
Składniki:
paczka migdałów(ok 200g) ja dałam tak na oko - zmielonych w blenderze
jajko(żółtko do migdałów, białko ubić na pianę)
słodzik do smaku - ja nie dawałam
kilka kropelek aromatu migdałowego
ze 3 średnie jabłka
garstka suszonych porzeczek moczonych w rumie
cynamon, goździki, kardamon, wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
zmielić migdały, dodac żółtko i słodzik z aromatem, pianę ubić i dodac do masy, wyłożyć ciastem spód tortownicy i upiec ok 15 minut w 180 stopniach
jabłka :1 zetrzeć na tarce, 1 pokroić w kostkę, 1 pokroic w plastry posypac przyprawami i odstawic na chwilkę
spód wystudzić, jabłka ugotować z porzeczkami i rumem(najpierw te starte - rozgotować, potem dodac te w kostce i nie rozgotować za bardzo) to w plasterkach zostawić.
na wystudzony spód nałożyć wystudzona mase jabłkowo porzeczkową na to ułozyć pokrojone w plasterki jabłka
posypać cynamonem i wiórkami kokosowymi
Smacznego
Składniki:
paczka migdałów(ok 200g) ja dałam tak na oko - zmielonych w blenderze
jajko(żółtko do migdałów, białko ubić na pianę)
słodzik do smaku - ja nie dawałam
kilka kropelek aromatu migdałowego
ze 3 średnie jabłka
garstka suszonych porzeczek moczonych w rumie
cynamon, goździki, kardamon, wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
zmielić migdały, dodac żółtko i słodzik z aromatem, pianę ubić i dodac do masy, wyłożyć ciastem spód tortownicy i upiec ok 15 minut w 180 stopniach
jabłka :1 zetrzeć na tarce, 1 pokroić w kostkę, 1 pokroic w plastry posypac przyprawami i odstawic na chwilkę
spód wystudzić, jabłka ugotować z porzeczkami i rumem(najpierw te starte - rozgotować, potem dodac te w kostce i nie rozgotować za bardzo) to w plasterkach zostawić.
na wystudzony spód nałożyć wystudzona mase jabłkowo porzeczkową na to ułozyć pokrojone w plasterki jabłka
posypać cynamonem i wiórkami kokosowymi

Smacznego