- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
Ciasto:
- 2 szkl mąki ( dałam pół pszennej i pół krupczatki)
- 3/4 kostki margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru ( + 2 kolejne do "kruszonki"
- szczypta soli
- łyżeczka proszku ( taka niepełna)
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek ( właściwie mogą być każe, ważne że dobre w smaku... oczywiście najlepsze antonówki lub szare renety)
- 1 cytryna
- 1 szkl wody
- paczka budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru ( może być więcej, jeśli to konieczne)
- łyżeczka cynamonu
Przepis:
1. Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem ( te pierwsze 2 łyżki) przesiać, dodać żółtka i wiórka z margaryny ( ciąć nożem lub zetrzeć na tarce - margaryna musi być prosto z lodówki). Zagnieść, dodając śmietanę. Podzielić na 2 części w stosunku 1:2. Do tej mniejszej części wgnieść jeszcze te kolejne 2 łyżki cukru pudru. Obie części ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto oczywiście można zagnieść wieczorem i pozostawić w lodówce na noc.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do jabłek. Jabłka prażyć na niewielkim ogniu z 1/2 szkl wody i cukrem, co jakiś czas mieszając. Budyń rozmieszać w reszcie wody, wlać do "pyrkających" jabłek, ponownie zagotować. Doprawić cynamonem... i gotowe
. Przestudzić.
3. Większą część ciasta rozłożyć na blaszcze ( 35x40) natłuszczonej i wysypanej kokosem. Ponakłuwać widelcem, posypać kokosem, rozłożyć jabkła. Na wierzch pokruszyć "kruszonkę". Piec ok. 50 min w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
Szarlotka wyszła bardzo smaczna, ciasto mięciutkie, a masa jabłkowa pyszna...przyjemnie cytrynowa. Smacznego!!
- 2 szkl mąki ( dałam pół pszennej i pół krupczatki)
- 3/4 kostki margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru ( + 2 kolejne do "kruszonki"
- szczypta soli
- łyżeczka proszku ( taka niepełna)
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek ( właściwie mogą być każe, ważne że dobre w smaku... oczywiście najlepsze antonówki lub szare renety)
- 1 cytryna
- 1 szkl wody
- paczka budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru ( może być więcej, jeśli to konieczne)
- łyżeczka cynamonu
Przepis:
1. Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem ( te pierwsze 2 łyżki) przesiać, dodać żółtka i wiórka z margaryny ( ciąć nożem lub zetrzeć na tarce - margaryna musi być prosto z lodówki). Zagnieść, dodając śmietanę. Podzielić na 2 części w stosunku 1:2. Do tej mniejszej części wgnieść jeszcze te kolejne 2 łyżki cukru pudru. Obie części ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto oczywiście można zagnieść wieczorem i pozostawić w lodówce na noc.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do jabłek. Jabłka prażyć na niewielkim ogniu z 1/2 szkl wody i cukrem, co jakiś czas mieszając. Budyń rozmieszać w reszcie wody, wlać do "pyrkających" jabłek, ponownie zagotować. Doprawić cynamonem... i gotowe

3. Większą część ciasta rozłożyć na blaszcze ( 35x40) natłuszczonej i wysypanej kokosem. Ponakłuwać widelcem, posypać kokosem, rozłożyć jabkła. Na wierzch pokruszyć "kruszonkę". Piec ok. 50 min w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
Szarlotka wyszła bardzo smaczna, ciasto mięciutkie, a masa jabłkowa pyszna...przyjemnie cytrynowa. Smacznego!!