Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z kisielem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 763249" data-attributes="member: 4258"><p>Ciasto:</p><p>3 szklanki mąki</p><p>250 gramów margaryny</p><p>5 żółtek</p><p>1/3 szklanki cukru</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Masa:</p><p>1,5 kg jabłek (antonówka lub reneta)</p><p>5 białek</p><p>1/2 szklanki cukru (może być więcej)</p><p>2 torebki kisielu (tu użyłam morelowy)</p><p></p><p>Mąkę posolić i posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki posiekanej z margaryną, dalej siekać. Krótko zagnieść i cisto podzielić na dwie części : 2/3 - do lodówki i 1/3 - do zamrażalnika, na 2 godziny. Po tym czasie, większą częścią wyłożyć dno blaszki (26x34)</p><p></p><p>Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać kisielem i wymieszać. Pianę ubić na sztywno. Do sztywnej piany dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Pianę dodać do jabłek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto w blaszce. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce (grube oczka) i posypać jabłka. </p><p>Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny</p><p></p><p>[ATTACH=full]33836[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 763249, member: 4258"] Ciasto: 3 szklanki mąki 250 gramów margaryny 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 1,5 kg jabłek (antonówka lub reneta) 5 białek 1/2 szklanki cukru (może być więcej) 2 torebki kisielu (tu użyłam morelowy) Mąkę posolić i posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki posiekanej z margaryną, dalej siekać. Krótko zagnieść i cisto podzielić na dwie części : 2/3 - do lodówki i 1/3 - do zamrażalnika, na 2 godziny. Po tym czasie, większą częścią wyłożyć dno blaszki (26x34) Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać kisielem i wymieszać. Pianę ubić na sztywno. Do sztywnej piany dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Pianę dodać do jabłek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto w blaszce. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce (grube oczka) i posypać jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny [ATTACH=full]33836[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z kisielem
Top
Bottom