- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis znalazłam dawno temu, w gazecie "Naj".Od tego czasu często gości na naszym stole.
2 szklanki mąki-30 dag
10 dag cukru pudru
4 jajka
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny (daję masło)
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
5 dag cukru kryształu
1kg jabłek (daję kwaskowe)
2 łyżki skórki pomarańczowej-kandyzowanej
5 dag płatków migdałowych (zamiast płatków można użyć kokosu)
Schłodzony tłuszcz posiekać z mąką. Dodać cukier puder i waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, włożyć na 30 min. do lodówki.
2-3 łyżki cukru kryształu odłożyć.
Jabłka obrać, pokroić, udusić z resztą cukru oraz skórką pomarańczową.
Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub tylko natłuszczonej.Na ciasto wyłożyć jabłka.Z białek i odłożonego cukru ubić sztywną pianę, ułożyć ją na wierzchu ciasta.Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około55 min.w temp.180 st.C
Moje uwagi:używam prostokątnej foremki o wym.35x25cm, czasami używam smażonych jabłek ze słoika -1 litrowy słoik wystarcza,ciasto pyszne na ciepło i na zimno.Często piekę je dla gości.Polecam.
2 szklanki mąki-30 dag
10 dag cukru pudru
4 jajka
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny (daję masło)
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
5 dag cukru kryształu
1kg jabłek (daję kwaskowe)
2 łyżki skórki pomarańczowej-kandyzowanej
5 dag płatków migdałowych (zamiast płatków można użyć kokosu)
Schłodzony tłuszcz posiekać z mąką. Dodać cukier puder i waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, włożyć na 30 min. do lodówki.
2-3 łyżki cukru kryształu odłożyć.
Jabłka obrać, pokroić, udusić z resztą cukru oraz skórką pomarańczową.
Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub tylko natłuszczonej.Na ciasto wyłożyć jabłka.Z białek i odłożonego cukru ubić sztywną pianę, ułożyć ją na wierzchu ciasta.Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około55 min.w temp.180 st.C
Moje uwagi:używam prostokątnej foremki o wym.35x25cm, czasami używam smażonych jabłek ze słoika -1 litrowy słoik wystarcza,ciasto pyszne na ciepło i na zimno.Często piekę je dla gości.Polecam.
