Szarlotka z migdałową pianką

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Przepis znalazłam dawno temu, w gazecie "Naj".Od tego czasu często gości na naszym stole.

2 szklanki mąki-30 dag
10 dag cukru pudru
4 jajka
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny (daję masło)
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
5 dag cukru kryształu
1kg jabłek (daję kwaskowe)
2 łyżki skórki pomarańczowej-kandyzowanej
5 dag płatków migdałowych (zamiast płatków można użyć kokosu)

Schłodzony tłuszcz posiekać z mąką. Dodać cukier puder i waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, włożyć na 30 min. do lodówki.
2-3 łyżki cukru kryształu odłożyć.
Jabłka obrać, pokroić, udusić z resztą cukru oraz skórką pomarańczową.
Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub tylko natłuszczonej.Na ciasto wyłożyć jabłka.Z białek i odłożonego cukru ubić sztywną pianę, ułożyć ją na wierzchu ciasta.Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około55 min.w temp.180 st.C


Moje uwagi:używam prostokątnej foremki o wym.35x25cm, czasami używam smażonych jabłek ze słoika -1 litrowy słoik wystarcza,ciasto pyszne na ciepło i na zimno.Często piekę je dla gości.Polecam.
mniam.gif

 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Dodaję tylko zdjęcie.
 

Załączniki

  • SZARLOTKA.jpg
    SZARLOTKA.jpg
    39.5 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy