- Wrz 11, 2007
- 341
- 0
- 0
Przepis znalazłam bardzo dawno temu gdzieś w necie ale niestety nie pamiętam już dokładnego źródła
Szarlotka ze skórką pomarańczy
30 dkg mąki
20 dkg masła
3 jajka
1 szklanka cukru
1 kg jabłek
skórka z jednej (średniej) pomarańczy
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
Pomarańczę należy sparzyć i starannie umyć. Cieniutko obrać, skórkę drobno pokroić i usmażyć z cukrem i wodą.
Mąkę przesiać, zimne masło zetrzeć szybko na tarce, dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Gotowe ciacho podzielić na połowę, jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika. Po ok. 20 minutach ciasto z lodówki zetrzeć, ułożyć w tortownicy i lekko zapiec na jasno złoty kolor, wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić i udusić bez wody, dodać usmażoną skórkę pomarańczową, wystudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do wystudzonych jabłek dodać 3 łyżki piany, wymieszać i przełożyć na zapieczone ciasto. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, połowę zetrzeć na tarce na wyłożone wcześniej jabłka, następnie na ciasto wyłożyć resztę ubitej piany i na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez około 40 minut.
Jest na prawdę pyszne!
Robiłam w blaszce o wymiarach: 24x28.
Zapach rewelacja! A goście sie zajadali
Przy najbliższym pieczeniu cyknę fotkę i wrzucę bo ostatnio zbyt szybko ciacho zniknęło ze stołu

Szarlotka ze skórką pomarańczy
30 dkg mąki
20 dkg masła
3 jajka
1 szklanka cukru
1 kg jabłek
skórka z jednej (średniej) pomarańczy
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
Pomarańczę należy sparzyć i starannie umyć. Cieniutko obrać, skórkę drobno pokroić i usmażyć z cukrem i wodą.
Mąkę przesiać, zimne masło zetrzeć szybko na tarce, dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Gotowe ciacho podzielić na połowę, jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika. Po ok. 20 minutach ciasto z lodówki zetrzeć, ułożyć w tortownicy i lekko zapiec na jasno złoty kolor, wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić i udusić bez wody, dodać usmażoną skórkę pomarańczową, wystudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do wystudzonych jabłek dodać 3 łyżki piany, wymieszać i przełożyć na zapieczone ciasto. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, połowę zetrzeć na tarce na wyłożone wcześniej jabłka, następnie na ciasto wyłożyć resztę ubitej piany i na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez około 40 minut.
Jest na prawdę pyszne!
Robiłam w blaszce o wymiarach: 24x28.
Zapach rewelacja! A goście sie zajadali

