- Cze 25, 2007
- 3,049
- 0
- 0
Szarlotka!!
1 kostka margaryny ( ja używam Palmy )
2 łyżki smalcu
troszkę masła
0,5 kg maki krupczatki
1 szklanak cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 kg jabłek
Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę i jeszcze raz krótko wymieszać. 1/3 ciasta odkroić, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach, pokropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem!!
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i położyć ciasto na to starte jabłka ( jeśli jabłka są bardzo soczyste posypać ciasto bułką tartą ) i na jabłka zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki!
Piekarnik nagrzać do 200o C i piec przez 10 min, a następnie zmniejszyć do 180o C i piec jeszcze około 40 min
Smacznego!!
Zdjęcie kiepskie bo telefonem na szybko robione!!

1 kostka margaryny ( ja używam Palmy )
2 łyżki smalcu
troszkę masła
0,5 kg maki krupczatki
1 szklanak cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 kg jabłek
Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę i jeszcze raz krótko wymieszać. 1/3 ciasta odkroić, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach, pokropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem!!
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i położyć ciasto na to starte jabłka ( jeśli jabłka są bardzo soczyste posypać ciasto bułką tartą ) i na jabłka zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki!
Piekarnik nagrzać do 200o C i piec przez 10 min, a następnie zmniejszyć do 180o C i piec jeszcze około 40 min
Smacznego!!
Zdjęcie kiepskie bo telefonem na szybko robione!!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: