- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83

Szarlotka
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g masła lub margaryny,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 jajko,
szczypta soli,
żółtko rozbełtane z mlekiem do smarowania.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić, ok. 1 godziny. W tym czasie przygotować jabłka.
1 kg jabłek,
1/2 szklanki cukru kryształu (tę ilość można oczywiście dowolnie regulować),
cukier waniliowy,
sok z cytryny,
1-2 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej,
cynamon (opcjonalnie)
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Jeną porcję ciasta rozwałkować, wyłożyć nią formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Znowu nakłuć widelcem, posmarować żółtkiem i piec do momentu, aż ciasto będzie miało ładny złoty kolor.
Do szarlotki, którą widzicie na zdjęciu, z czystego lenistwa, użyłam jabłek prażonych, dokładnie tych. Piekłam w formie 40cm x 24cm, ciasto zagniotłam z podwójnej porcji, jabłek dałam dwa słoiki.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: